Guide till Zambia

Bevittna ett av de vackraste naturfenomen i hela världen här i Zambia

Zambia är en stat i södra Afrika som inte gränsar till någon kust, istället har den Angola i väst, Malawi i öst, Namibia, Mocambique, Botswana och Zimbabwe i söder och slutligen Kongo-Kinshasa och Tanzania i norr. Efter att ha varit en brittisk koloni så blev detta land självständigt år 1964 och tog sig då namnet Zambia efter floden Zambezifloden, och idag bor det ungefär 15 miljoner människor i landet, varav ca 1,7 miljoner av dem bor i huvudstaden Lusaka.

Det officiella språket här är engelska, vilket gör det enkelt som turist att göra sig förstådd om man är på besök.

Klimatet håller sig tropiskt i de lägst liggande delarna av landet, medan höjden över havet gör att det mesta av landet istället har ett klimat med en subtropisk prägel. Under deras vinter, juni och juli, får du en temperatur på mellan 15-18 grader och under landets varmaste period som börjar i oktober så ligger medeltemperaturen på 24-27 grader. Denna varma period påbörjas dock tillsammans med regnperioden, och vill man resa hit kan det vara idé att försöka undvika just denna period. Torrperioden har du istället från maj till september.

Zambia har en hel del luftföroreningar och surt regn som kommer från gruvorna, detta påverkar såklart både miljön och djurlivet i landet. Att kemikalier förorenar vattnet i kombination med tjuvjakt är hotande för många av landets djur, bland annat elefanterna, antiloperna och flodhästarna samt de stora kattdjuren. Gruvnäringen har varit en viktig del då den var den viktigaste inkomstkällan för landet och här exporterade man koppar. Denna inkomstkälla har dock minskat och nu odlas det istället mycket majs och tobak. Landets produktivitet är relativt låg, eftersom Zambia precis som många andra afrikanska länder, har drabbats mycket av olika typer av sjukdomar, etc.

Men det finns också mycket vackert att se i Zambia, och även mycket att göra och uppleva. Bland annat så är det väldigt vanligt att ta sig till staden Livingstone för att se Victoriafallen, ett vattenfall som är ett av de största i världen och ett vattenfall som verkligen tar andan ur dig med sin skönhet. Detta vattenfall är majestätiskt och ligger beläget i Zambezifloden och är ett mycket populärt resmål för många turister. Här möts allt från äventyrslystna naturälskare till par på smekmånad och de som älskar att kolla in jordens mästerliga fenomen och känna pulsen öka. När man står vid Victoriafallen både ser man och känner man den vattenfyllda rök som uppstår när vattnet dundrar ner mot slutet av vattenfallet, röken går faktiskt att se på flera kilometers avstånd.

I staden Livingstone finns även ett av Zambias största museer, detta heter Livingstonemuseet och är även det äldsta då det etablerades redan 1934. Här inne hittar du mängder av föremål och ting som är relaterade till den lokala historian, och samt föremål som en gång i tiden har tillhört David Livingstone, missionär och upptäcktsresande. Det finns mycket som Zambia har att bjuda på både när det kommer till natur, kultur, djur och upplevelser så det är väl värt att kika runt lite innan du bokar en resa. Men oavsett så kommer det bli en semester värd att minnas!

Resa till Zambia

En av våra mest populära kombinationsresor heter ”På äventyr genom Afrika”. Denna resa tar sin avstamp i Livingstone och sedan åker vi norrut genom Zambia, Malawi och Tanzania. Ni passerar fascinerande landskap och nationalparker, vid stränderna längs Lake Malawi får ni uppleva det genuina Afrika på nära håll.
Läs mer om resan här.

Skriv till info@tanzaniaresor.net för mer information om att resa till Zambia.

Läs också:

Guide till Tanzania.

Om safari

Om Kilimanjaro.

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: