Bästa tiden att besöka Tanzania, Bästa tiden för safari i Tanzania

Bästa tiden att besöka Tanzania

En snabb sammanställning av bästa tid att besöka Tanzania:

Nov-mars är den gröna perioden när lätta regna kan falla men det huvudsakligen är uppehåll. I januari och februari kalvar gnuer och zebror. Jul, nyår och februari är högsäsong. Mycket bra period om du är intresserad av fåglar.

April-maj är den tunga regnperioden. Då faller vanligtvis betydligt mer regn och det kan ibland vara svårare att ta sig fram. Fördelen är bättre priser och mindre resenärer.

Juni-oktober är torrperiod med kort gräs och torka. Det innebär att det är enklare att upptäcka djuren eftersom de gärna samlas vid vattenhålen. Det är också i juli & september du kan ha turen att se när gnuerna korsar Marafloden i sin jakt på föda. Juli-september är peaksäsong.

För att du enklare ska kunna klura ut när bästa tiden för dig att åka till Tanzania har vi nedan försökt belysa olika årstider ur flera olika perspektiv. Fokus ligger på safariparkerna i norra Tanzania och Zanzibar, det är där vi har absolut flest resenärer.

Resa till Tanzania. Tanzania resa, safari Tanzania, Tanzania safari, solnedgång Serengeti, Bästa tiden att besöka Tanzania

Vädret i Tanzania kan man njuta av året om

Beroende på vad du vill få ut av din resa och vad du vill besöka så kan förutsättningarna se lite olika ut. Din bästa tid att resa till Tanzania är beroende på vilken typ av upplevelse du söker, safari, sol&bad, kust, vandring eller inland. 
Klimatet i Tanzania är tropiskt, du har ett varmt och fuktigt klimat längs kusten som passar perfekt till strand- och havsaktiviteter. Här brukar temperaturen hålla sig mellan 25 och 32 grader, något som gör det vänligt att besöka året om, i fråga om temperatur. I inlandet så ser det lite annorlunda ut, här råder en större torka och här kan temperaturen variera mellan 20 till 32 grader (och betydligt högre än så på vissa platser).

Tanzanias klimat

Tanzania ligger längs Afrikas östkust, strax söder om ekvatorn. Klimatet skiftar från kustens och öarnas tropiska monsunklimat till det torra och varma inlandet. Gemensamt för hela landet är det stora antalet soltimmar men temperaturer och nederbörd varierar en del. Här nedan ser du en tabell med temperaturer och nederbörd över året i Serengeti och på Zanzibar:

När är bästa tiden att besöka Tanzania, åka på safari, sola och bada på Zanzibar
Bästa tiden att besöka Tanzania, resa till Tanzania, safari, noshörning

Tanzania ur ett nederbördsperspektiv

Du kan egentligen dela in Tanzanias väder i två kategorier, den torra och den våta. Den våta säsongen sträcker sig från november-maj och den torra juni-oktober.

Regnperioder i Tanzania

Det finns två stycken regnperioder i Tanzania. I november kommer ofta de första efterlängtade regnen som åter färgar naturen grön. Sedan är det inte ovanligt med skurar även under perioden dec-mars. Perioden nov-mars kallar man ofta för de korta regnens tid eller den gröna perioden.
Den tunga/långa regnperioden sker i april och maj månad. Då kan du räkna med kraftiga mer ihållande regn

😁Januari-februari är tiden att se kalvning i södra Serengeti och en utmärkt tid att se predatorerna in action.

😁Landskapet är grönt och vackert. Det är lågsäsong, vilket innebär lägre priser och färre besökare i parkerna.

😁Även om det är lättare att upptäcka vilt under den torra säsongen, kommer du fortfarande att se gott om djur, särskilt i de norra parkerna.

😁Flyttfåglar är närvarande, och fågelskådningen är som bäst.

😁Förutom mars, april och maj är regnen mestadels korta eftermiddagsskurar som sällan påverkar din resa.

😕Mars till maj är peaken på regnperioden.

😕Djurspaning i Tarangire, Katavi, Nyerere och Ruaha är bättre under den torra säsongen.

Tanzanias torrperiod juni-oktober

Jo, en torrperiod innebär mindre mängder vatten och även mindre tillgång till bra bete för alla landets växtätare. När torrperioderna är utdragna och långvariga så blir det svårare för djuren att hitta vatten att dricka. De får därmed börja dra sig mot floder och andra platser där mer permanenta vattenkällor förekommer. Detta gör att du oftare hittar flera djur kring vattenhålen om du är ute på safari under torrperioden.

Även träd och buskar tar skada och börjar tappa sina löv. Det för att kunna hushålla med det vatten de har och inte slösa energi i onödan. När naturen drar sig tillbaka på detta vis så blir det enklare att kunna se och urskilja djuren. Det gynnar en nyfiken safariturist och ökar dina chanser att även få se de fantastiska, men annars skygga, rovdjuren. Tillfälliga regnväder kan uppstå även under torkan. Då kan det leda till att djursamlingarna skingras eftersom uttorkade vattenhål helt plötsligt fylls upp runtom.

😁Juni och juli är de bästa månaderna för att se gnuhjordarnas migration.

😁Juli-augusti är den bästa tiden för att se gnuerna korsa Marafloden i norra Serengeti.

😁Djur är lättare att upptäcka eftersom de samlas kring vattenhål och floder.

😁Det finns färre myggor eftersom det är lite eller inget regn.

😁Himlen är klar och de flesta dagarna är soliga.

😕Morgnar och nätter blir kalla; vi rekommenderar att ta med varma kläder.

Några av våra populära Tanzania safaris:

Safari i Nyerere
safari i Tanzania - Serengeti och Ngorongoro

Bästa tiden för safari i Tanzania per månad

Det går såklart att få en underbar safariupplevelse i Tanzania nästan hela året om. Det kan vara lite frustrerande bara när det regnar som mest i april till maj. Men det är inte bara vädret många grubblar över när de ska boka en safariresa. Istället handlar det om hur djurlivet ser ut under perioden. Djurmängderna i varje park varierar nämligen säsongsvis. Även om djurlivet är rikt året om så vill man gärna ha bästa möjliga förutsättningar för att få syn på många djur och speciellt vissa arter. 

Hur säsongerna ser ut kan variera mellan parkerna. Därför finns det inte en generell tid som är den allra bästa. Du måste först välja vilken/vilka parker du ska till och utgå ifrån det. 

Tanzania i januari

Det finns en chans till regn, temperaturen stiger och luftfuktigheten ökar. Det är fortfarande en bra tid att åka eftersom priserna är lägre och safarin är utmärkt. Vid den här tiden på året befinner sig migrationshjordarna i sydöstra Serengeti för kalvningsperioden

Tanzanias gröna säsong erbjuder utmärkta möjligheter för fågelskådning, med tusentals flyttfåglar som anländer

Tanzania i februari

Migrationen pågår fortfarande i Ndutu. Vädret är varmt och fuktigt med en chans till regn.

Tanzanias gröna säsong erbjuder utmärkta möjligheter för fågelskådning, med tusentals flyttfåglar som anländer.

Tanzania i mars

Migrerande hjordar börjar lämna Ndutu och bege sig västerut mot Grumeti. Detta är verkligen lågsäsong, innan de kraftiga regnen, men med ökande luftfuktighet. Bra priser kan utnyttjas under denna tid på året.

Tanzanias gröna säsong erbjuder utmärkta möjligheter för fågelskådning, med tusentals flyttfåglar som anländer.

Sammanfattning: December – mars
Stora vandrande hjordar med zebror och gnuer, är så här års normalt i södra eller sydöstra Serengeti, Tanzania. I februari föder gnuerna sina kalvar. Under ett par veckor föds ett enormt stort antal kalvar. Rovdjuren är, helt naturligt, intensivt aktiva under den här perioden. Det här är bästa tiden om du är intresserad av fåglar.
Bästa safarimål är sydöstra Serengeti

Tanzania i april & maj 

Normalt är djuren så här års i södra eller sydöstra Serengeti, Tanzania. Under denna period vandrar de åt nordväst för att vid regnperiodens slut befinna sig i den del som kallas Västra korridoren. Djuren är spridda i parkerna och är mycket aktiva. Det kan vara regnigt och svårt att se djuren från immiga bilfönster och stängda takluckor. 
Bästa safarimål: sydöstra och centrala Serengeti.

Tanzania i juni

Detta är den gröna säsongen, som medför frodigt gräs och buskage som kan göra det svårare att upptäcka vilda djur. Men detta är fortfarande en underbar tid att resa – särskilt för fågelskådare eftersom parkerna är fulla av flyttfåglar, särskilt i söder. Migrationen bör vara i Grumeti-området i Serengeti och rör sig norrut.

Tanzania i juli

Detta är början av högsäsongen. Migrationen är i norra Serengeti och rör sig mot Kenya, och elefanter börjar samlas i Tarangire. Marken blir torrare och det blir lättare att upptäcka vilda djur. Temperaturen ligger på höga 20-tal till tidiga 30-tal grader Celsius och luftfuktigheten är låg.

Den här tiden är bästa chansen att observera hjordar av djur i hundratals när de korsar Mara River.

Tanzania i augusti

Högsäsong. Migrationen är fortfarande i norr. När marken blir mer uttorkad blir djurens beteende mer förutsägbart. Den täta buskagen i Ruaha torkar ut, så att upptäcka vilda djur här blir mycket lättare.

Den här tiden är bästa chansen att observera hjordar av djur i hundratals när de korsar Mara River.

Tanzania i september

Högsäsong. Slutet av migrationen med hjordar på båda sidor om gränsen mellan Kenya och Tanzania och många elefanter i Tarangire. Den norra rutten kan vara mycket välbesökt, men det är mindre trångt i de södra parkerna, så för dem som vill undvika folkmassorna är det bäst att besöka tex Nyerere eller Ruaha.

Tanzania i oktober

Högsäsong. Migrationen är nu i Kenya, men djurobservationen i centrala Serengeti är fortfarande mycket bra. Parkerna i södra Tanzania är extra bra den här tiden på året.

Sammanfattning: Juni – oktober
Migrationen befinner sig precis i början av perioden i västra Serengeti. Större delen av hjordarna vandrar norrut ut ur parken. Under juli börjar de vandra in söderifrån i Masai Mara, Kenya. Där stannar de perioden ut.
Början av juni bästa safarimål Serengeti, och från mitten av juli Masai Mara, Kenya. 

Tanzania i november

Korta regn. Detta är en bra tid att dra nytta av lågsäsongpriser och är fortfarande en populär tid att resa. Regnen tenderar att vara över natten, men det finns en risk för regn under dagen också. Migrerande hjordar börjar resa söderut från Kenya, så korsningar över Mara River kan ses i norra Serengeti.

Tack vare regnet återvänder nu Tanzanias gröna säsong som erbjuder utmärkta möjligheter för fågelskådning, med tusentals flyttfåglar som anländer.

Tanzania i december

Det finns en chans till regn, men det är generellt sett över natten. Temperaturen och luftfuktigheten börjar öka. Safarin är bra, med migrerande hjordar i norr som reser söderut till Ndutu. Jul- och nyår är extrem högsäsong med mycket turister.

Tanzanias gröna säsong erbjuder utmärkta möjligheter för fågelskådning, med tusentals flyttfåglar som anländer.

Bästa tiden att besöka Tanzania, Resa till Tanzania. Tanzania resa, safari Tanzania, Tanzania safari, elefant

När ska du besöka vilken park i Tanzania?

Nu är det inte bara vilken månad du ska åka du ska titta på utan även volka parker du är mest intresserad av för även det spelar in på vilken tid du ska åka. Här kommer en kort översikt om vilken av de norra parkerna du ska besöka när:

Tarangire: 
Bästa tiden att besöka Tanzania, Tarangire
Lake Manyara:
Bästa tiden att besöka Tanzania, Lake Manyara
Ngorongorokratern:
Bästa tiden att besöka Tanzania, Ngorongoro
Serengeti:
Bästa tiden att besöka Tanzania, Serengeti

När ska du besöka Serengeti om du vill uppleva migrationen?

Om du istället vill anpassa den bästa tiden att besöka Tanzania utifrån ett migrationsperspektiv behöver du väga in ytterligare några aspekter:
Serengetis spektakulära viltmigration sker kontinuerligt när miljontals gnuer, zebror och andra djur söker efter betesmarker och vatten. Denna episka resa kretsar kring årstidsvariationer och påverkas av regn och torka.
Under januari och februari föds kalvarna i södra Serengeti, och det är en tid av överflödig betesmark.
Från juni till juli är den stora migrationen i full gång i västra Serengeti.
I augusti till september når migrationen sin höjdpunkt i norra Serengeti när tusentals djur korsar Mara-floden. Detta naturfenomen är en av Afrikas mest imponerande och lockar besökare från hela världen.
Därefter vänder de söder ut igen för att vara åter i Tanzania i oktober.

Så vilken är den bästa tiden att besöka Tanzania?

Nu förstår du säkert varför vi har så svårt att svara på denna fråga bara rakt upp och ner. Det beror på så många saker. Har du några särskilda parker du absolut vill besöka? Några favoritdjur du vill ha så stor möjlighet som möjligt att få träffa? Är du fågelskådare? Vilken budget reser du med? mm mm.
Det finns helt enkelt inte en exakt tid då allt är som bäst ute på savannen för alla.

När är bäst att resa till Zanzibar?

Den bästa tiden att besöka Zanzibar är under den torra säsongen, som sträcker sig från juni till oktober. Denna period erbjuder soligt och behagligt väder med låg luftfuktighet. De kristallklara vattnen är perfekta för snorkling och dykning.
Januari och februari är också populära månader på grund av behagliga temperaturer och solsken. Under regnperioden från mars till maj kan det vara fuktigt och blåsigt, och vissa aktiviteter kanske inte är lika tillgängliga. Därför är den torra säsongen generellt sett det bästa valet för att utforska Zanzibars vackra stränder och kulturella rikedomar.

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: