När är bästa tiden att besöka Tanzania? Vädret i Tanzania är generellt gästvänligt oavsett när på året du åker, och det finns chans för mycket aktiviteter och att se djur på safari även om det inte är högsäsong. Flest turister brukar det vara i februari, i juli till augusti eller under jul och nyår. Men oavsett om du inte har möjlighet att boka in en resa under högsäsongerna kommer du inte att behöva lida. Det enda som kan vara skönt att undgå är det värsta regnet. Å andra sidan, att resa under lågsäsonger kan ju innebära bättre priser.

Resa till Tanzania. Tanzania resa, safari Tanzania, Tanzania safari, solnedgång Serengeti

Vädret i Tanzania kan man njuta av året om

Beroende på vad du vill få ut av din semester och vad du vill besöka så kan högsäsongerna se lite annorlunda ut, det vill säga vilken tid på året som är bäst att resa är beroende på vilken typ av upplevelse du söker. Men själva klimatet i Tanzania är tropiskt, du har ett varmt och fuktigt klimat längs kusten som passar perfekt till strand- och havsaktiviteter. Här brukar temperaturen hålla sig mellan 25 och 32 grader, något som gör det vänligt att besöka året om, i fråga om temperatur. På kontinenten så ser det lite annorlunda ut, här råder en större torka och här kan temperaturen variera mellan 20 till 32 grader.

Bästa tiden att besöka Tanzania, resa till Tanzania, safari, noshörning

Hela landet har tropiskt klimat, men det är ändå ganska stora skillnader i klimatet (det de har gemensamt är emellertid mycket sol året runt) beroende på vilken del av landet man befinner sig i. Mest nederbörd har kusten och höglandet.

Mwanza, som exempel, är som varmast i januari med en dagstemperatur på 32 grader och en nattemperatur på 24 grader. Kallaste månaden är augusti med en dagstemperatur på 29 grader och nattemperatur på 18 grader.

När är bästa tiden att besöka Tanzania, åka på safari, sola och bada på Zanzibar

Regnperioder i Tanzania

Det finns två stycken regnperioder. Den största regnperioden sker i april och maj månad. Då kan du räkna med kraftiga regn (de långa regnen). Sedan kommer den mindre regnperioden (de korta regnen) i november till början av januari som bjuder på en lägre nederbörd.

Sedan har vi det motsvarande, torrperioden, denna börjar i juni och avslutas sedan i september. De högsta temperaturerna infaller i februari och mars, och de lägsta i juli och augusti. Så om du ska besöka inlandet gäller det att försöka matcha in en torr period med lagom värme för att få ut det mesta av din resa. Läs mer om safari.

Några av våra populära Tanzania safaris:

Safari i Nyerere
safari i Tanzania - Serengeti och Ngorongoro

Vad innebär då en torrperiod?

Jo, en torrperiod innebär mindre mängder vatten och även mindre tillgång till bra bete för alla landets växtätare. När torrperioderna är utdragna och långvariga så blir det svårare för djuren att hitta vatten att dricka. De får därmed börja dra sig mot floder och andra platser där mer permanenta vattenkällor förekommer. Detta gör att du oftare hittar flera djur kring vattenhålen om du är ute på safari under torrperioden. Men även naturen påverkas av dessa torrperioder, gräset gulnar och betas av efter hand.

Även träd och buskar tar skada och börjar tappa sina löv. Det för att kunna hushålla med det vatten de har och inte slösa energi i onödan. När naturen drar sig tillbaka på detta vis så blir det enklare att kunna se och urskilja djuren. Det gynnar en nyfiken safariturist och ökar dina chanser att även få se de fantastiska, men annars skygga, rovdjuren. Tillfälliga regnväder kan uppstå även under torkan. Då kan det leda till att djursamlingarna skingras eftersom uttorkade vattenhål helt plötsligt fylls upp runtom.

Bästa tiden att besöka Tanzania, Resa till Tanzania. Tanzania resa, safari Tanzania, Tanzania safari, elefant

När är bäst att resa till Tanzania ur ett sol- & badperspektiv?

Ska du ligga på stranden, bada och utforska livet under havsytan så kan varmare temperaturer vara det som lockar mest. Att fly undan den svenska vintern och istället mottas av varma temperaturer i Tanzania är inte helt fel! Planerar du aktiviteter i naturen, bergsklättring, stadsvandringar och utflykter till sevärdheter så kanske inte den högsta temperaturen är den skönaste. När det kommer till safariresor så finns det lite olika tider och faktorer som spelar roll. Skriv till oss om du undrar mer om detta info@tanzaniaresor.net

Bästa tiden att besöka Tanzania, Resa till Zanzibar, Zanzibars stränder, Zanzibar resa

Säsonger för safari i Tanzania

Det går såklart att få en underbar safariupplevelse i Tanzania nästan hela året om. Det kan vara lite frustrerande bara när det regnar som mest i april till maj. Men det är inte vädret många grubblar över när de ska boka en safariresa. Istället handlar det om hur djurlivet ser ut under perioden. Djurmängderna i varje park varierar nämligen säsongsvis. Även om djurlivet är rikt året om så vill man gärna höja sina förutsättningar för att få syn på många djur och speciellt vissa arter. Hur säsongerna ser ut kan variera mellan parkerna. Därför finns det inte en generell tid som är den allra bästa. Du måste först välja vilken/vilka parker du ska till och utgå ifrån det. Men det finns dock en relativt generell tid för när det förefaller en lågsäsong och detta är under regnperioden.

Resa till Tanzania. Tanzania resa, safari Tanzania, Tanzania safari, leopard

Så vilken tid är den bästa för safari i Tanzania?

Ja, det är tyvärr en fråga som är svår att svara. Det inte finns en exakt tid då allt är som bäst ute på savannen. Att säsongsanpassa ger dig enbart större möjligheter att få se mycket. Den bästa djurtiden för Serengeti är i oktober till mars samt juni. I november har du dock de korta regnen som du kanske vill undvika, annars kan du välja själv runt denna tid vad som passar dig om du vill uppleva denna magnifika del av Afrika. Kanske är det priset på biljetterna som får avgöra resten, eller är det temperaturen?

Tarangire är som bäst i augusti till oktober. Parkerna Selous och Ruaha rekommenderas också under augusti till oktober. Ngorongorokratern passar fint året om, oavsett. Många safariområden ligger i norr så det är smart att pricka in en tid som är bra tid för dem alla. Då har du möjlighet att uppleva dem under de absolut bästa förutsättningar. Många av Tanzanias safariområden gränsar även till varandra. Kombinera dem gärna för en mer omfattande safariupplevelse (vi anordnar flera kombinationsresor som innefattar safari i flera parker).

Skriv till info@tanzaniaresor.net för mer information.

Läs också
Bra att veta inför resan till Tanzania
Sevärdheter och utflyktsmål