Kilimanjaro – fakta om berget och information om vandringsresor

Kilimanjaro är Afrikas allra högsta berg och reser sig 5892 meter över havet. Berget är beläget i Tanzania och är en populär attraktion för turister som vill vara med om fantastisk natur. För att kunna klättra till toppen så behöver du verkligen inte vara ett proffs, detta är en utmaning som är lika rolig för den vältränade som nybörjaren och det behövs inte heller någon speciell utrustning. När du tagit dig upp till bergets högsta topp belönas du direkt av en utsikt som är helt fantastisk. Här uppifrån har du möjlighet att blicka ut över både Tanzanias och Kenyas vidsträckta landskap, en vy som är väl värd mödan. Missa inte information om våra guidade expeditionsresor till toppen längre ner i artikeln!

Kilimanjaro är berget som har allt

Men det är faktiskt långt ifrån utsikten som gör klättringen av detta berg så annorlunda och speciellt. Det är nämligen så att bergets placering nära ekvatorn har gjort att klimatet på hela berget varierar mycket, något som också visar sig i hur naturen ser ut. Det finns fem stycken olika klimatzoner på berget, varav alla har ett helt eget ekosystem. Hela klättringen börjar på den första delen som är vid låglänta sluttningar som mestadels nu är odlad mark. Här odlas bland annat kaffe, bananer och majs. När du fortsätter upp så märker du hur åkermarken övergår till att bli en tät regnskog som kryllar av djurliv. När du går igenom här så kan du ha turen och skåda elefanter, leoparder, antiloper eller kanske till och med primater. När du kommer ut ur regnskogen så möts du av hedar som täcks av jätteljung och märkliga jättelobelior. Därefter når du ett landskap som består av en surrealistisk öken. Här är det inte mycket som lever, enbart lavar och mossor. Väl uppe på toppen så omringas du av ett kallt bergslandskap med snö och glaciärer.

Vandringsresor till Kilimanjaro

Att vandra upp för detta berg bjuder dig på en upplevelse likt en jorden-runt-resa. Här får du möta fler olika typer av miljöer på ett och samma ställe än vad som brukar vara möjligt, och allt med gott sällskap och i en skön takt. Det är inte svårt att förstå varför denna attraktion är så populär. Det finns trekkingresor till Kilimanjaro som går längs tre olika rutter, alla med olika svårighetsgrader så att du ska kunna välja vilken som passar dig allra bäst.

Här kan du välja mellan Marangrutten, Rongairutten och Machamerutten. Marangeruttön börjar på den sydöstra delen av berget medan Rongairutten börjar på den nordöstra delen. Macheramerutten som startar på den sydvästra delen av berget är den rutt som anses vara den allra vackraste. Den är dock också mer krävande och innebär stora nivåskillnader, och passar därför bäst till lite mer erfarna eller helt enkelt mer nyfikna vandrare. När du tar denna rutt så finns det en kock som tillagar alla måltider och sedan övernattar ni i tält, all denna utrustning är det dock bärare som tar hand om, så den slipper du oroa dig för. Hela vandringen tar vanligtvis sex dagar och är en upplevelse utöver det vanliga, och med tanke på den varierande naturen så känns det långt från ensidigt.

Våra resor till Kilimanjaro – pris och information om att bestiga berget

Vi arrangerar olika typer av resor till Kilimanjaro. Till exempel en vandringsresa till Afrikas topp med vår erfarna guide. Resan avgår från Stockholm och planet landar på flygplatsen i Kilimanjaro. Sedan påbörjas vandringen i Arusha, Machame Camp, och efter cirka en veckas vandring via olika läger och rutter avslutas vandringen på Mweka Campa (3100 meter) där ni bland serveras en mycket välförtjänt frukost och certifikat som intygar att ni har bestigit toppen på Afrika.
I priset, från 28900, ingår bland annat flyg, transfer, helpension (tältboende), svensk färdledare, samt alla olika typer av avgifter, samt försäkring, etc. Skriv till 
Läs mer om resan på vår huvudsida.

Paketresa Kilimanjaro

Är du frisk och har en normal kondition? Häng då med oss upp till Uhurutoppen på 5895 meter, där vi tillsammans njuter av Afrikas glaciär. För att uppnå lite balans efter denna strapats avslutar vi vårt äventyr på ett högklassigt retreat i magiska Zanzibar!

I resan ingår bland annat: flyg från Stockholm eller Göteborg till Zanzibar, transfer, 2 nätter på hotell Sal Salinero, 5 dagars guidad vandring på Machame, transfer till Zanzibar Retreat Hotel där 7 nätter, halvpension, ingår i paketresan. Läs mer om denna paketresa här:  Pris beror på datum på året. Skriv till 

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: