Gombe Stream National Park

Gombe Stream National Park

Gombe Stream nationalpark ligger i nordvästra Tanzania, 16 km norr om staden Kigoma vid Tanganyikasjön nära gränsen till Burundi och Demokratiska republiken Kongo. Parken är med sina cirka 35 km² den minsta nationalparken på fastlands Tanzania (Jozani på Zanzibar är den allra minsta) och är vackert omgärdad av höga berg och branta dalar med tät regnskog som sluttar ner mot Tanganyikasjön. 

Gombe – en liten park med stor variation

Parken består av gräsmarker, skogsmarker, branta dalar och tropisk regnskog. Mångfalden är överraskande för en så liten region. Området där aporna och primaterna finns är tät djungel, som vissa kanske beskriver som en riktig Tarzan-liknande miljö.

Jane Goodalls schimpanser

I denna nationalpark besöker man främst för aporna där huvudattraktionen är beståndet av schimpanser. Det har genom åren gjorts flera tv-dokumentärer om schimpanserna i Gombe, där den allra mest kända är den om schimpansforskaren Jane Goodall som gjorde sitt fältarbete på schimpanser här, för övrigt den längsta fältstudien i sitt slag som började redan 1960.

Gombe National Park ’s invånare

Bland skogens alla primat-invånare finns förutom schimpansen även anubisbabian, röd colubusapa och svartkindad vitnäsa.

Parken är hem åt cirka 200 fågelarter. Några av de andra vilda djuren inkluderar busksvin, flodhästar, olika ormar, små antiloper och leoparder. Leoparder är en av schimpansens farligaste fiender.

Få inspiration till din nästa safariresa:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: