Saker att göra på Zanzibar

6 saker att göra på Zanzibar

Inlägget är publicerat i kategori: ,

Säg Zanzibar och de allra flesta av oss ser kritvita stränder, vajande palmer och ändlöst turkost hav framför oss. Men Zanzibar har mycket mer att locka med som tex den världsarvslistade stenstaden och Tanzanias minsta nationalpark. Här tipsar vi om 6 trevliga saker att göra när du är på Zanzibar.

Kryddtur på kryddornas ö- Zanzibar

Zanzibars smeknamn, Kryddön ger dig en indikation om kryddornas betydelse för Zanzibar. De har länge varit en betydande handelsvara för invånarna på ön. Du kan gå på en guidad visning på en av alla kryddfarmar som finns. Här odlas kryddor som kryddnejlika, kanel, svartpeppar, muskot och kardemumma. Dofterna som omsluter dig är intensiva och du får både smaka och känna på kryddorna du tidigare bara köpt i en glasburk i affären hemma.

Jozani National Park

Jozani är den minsta av Tanzanias alla nationalparker och kanske mest känt för den endemiska röda colubusapan men här hittar du även en mängd fågel & fjärilsarter, mungo, snabelhund (tillhör springnäbbmus familjen), kameleont och afrikansk sibetkatt. I Jozani kan du även upptäcka de fascinerande mangroveträsken. Det finns massor av olika växter och träd som är medicinska och används som naturläkemedel.

Jozani, Zanzibar
Foto av:  Patrick Mueller on Unsplash

Snorkling & Dykning

Den mesta kända dyk & snorklingsplatsen på Zanzibar är Mnemba på Zanzibars nordöstra kust. Det här är inget stort rev men du kan ändå hitta en mängd arter som lever här. Två arter som annars är rätt ovanliga men som du har tämligen stor chans att se här är den häftigt mönstrade dragon moray ålen och smått groteska Djibouti Spanish Dancer. Men du har också chans att se sköldpaddor & delfiner.

En annan plats där du kan snorkla är utanför Tumbutu Island på Zanzibars nordvästra kust. Ytterligare en är Bawe Island utanför Stone Town.

Snorkla på Zanzibar
Foto av:  Alexander Osipenko, Unsplash

Upptäck Zanzibar via maten

Ett av de bästa sätten att utforska en destination är genom maten.  Det zanibariska köket är tack vare sitt internationella förflutna starkt influerat av en mängd kök. Starkast influenser kan du hitta från, bantu-, arab-, portugisiska- och det indiska köket men även från det brittiska och kinesiska köken. En rätt du måste testa när du är på Zanzibar är Zanzibar pizza, som mer är som en galette än pizza. Andra rätter är urojo (ramen/curry), ugali (potatismos/polenta), biriyani med pilau (en risrätt), bläckfisk med stekt cassava, mishkaki (en typ av kebab) och Wali Na Maharage(bönrätt).

Besök tex fiskmarknaden i Stone town, avnjut en kopp kafé på Zanzibar Coffee House, ta en matlagningskurs i det swahiliska köket, besök Forodahni garden med kvällssmatmarknad eller varför inte besöka den välkända krogen The Rock.

Besök The Rock på Zanzibar
Foto av:  richard glendenning, Unsplash

Stone Town

Ett besök i Stone Town är som att göra ett besök i en svunnen tid och här finns massor att göra. En trevlig  zanzibarguide kan du hitta här men missa inte att besöka slavmarknaden, vandra genom stenstadens arkitektoniska arv eller att besöka en av stans alla matställen.

Gå en guidad tur på den torrlagda sjöbotten

Tidvattnet på Zanzibar blottlägger en hel torrlagd undervattensvärld. Följ med en lokalbo ut på reven och låt hen guida dig bland sjöstjärnor / sjögurkor, se kvinnorna skörda sjögräs och möt månne som fiskar.

Bild av:  Aleksandra Khoroshykh, Unsplash

Omslagsfotot är taget av  Antony, Unsplash


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: