Ellas fem favoriter på ljuvliga Zanzibar

Inlägget är publicerat i kategori: ,

Att avsluta sin Tanzania safari med sköna, avslappnande dagar på Zanzibar är något som de allra flesta av våra safariresenärer gör och något vi varmt kan rekommendera. Zanzibar erbjuder inte bara vita, mjuka stränder, ljummet hav och vajande palmer utan här finns också mycket att se och göra.

Men vilka utflykter ska du välja? Här får du ta del av vår Tanzaniaexpert Ellas favoritutflykter på Zanzibar.

Snorkla vid ön Tumbatu

Ta en snorklingsutflykt till Tumbatu Island. Ön ligger utanför Zanzibars nordvästra kust och är den tredje största ön i ö-gruppen som utgör Zanzibar.

Den kilformade ön Tumbatu är omgiven av ett rev, vilket gör den något isolerad från resten av Zanzibar, även om dess södra strand bara ligger 2 km från huvudön. 

Snorklingen runt Tumbatu Island anses vara en säker, ytlig och tillgänglig varför det är en bra dykplats för icke-dykare eller dykning-nybörjare. Reven bjuder på pulserande marint liv och bra synlighet (3-10 meter) Alla tre dykplatserna, Shetani, Popabawa och Mwana har spektakulära, blomstrande korallrev, med ett stort utbud av både mjuka och hårda koraller. 

Arter du kan möta inkluderar sköldpaddor, bladfiskar, bläckfiskar, skorpionfiskar , muränor och nudibranchs. 

Simma med sköldpaddor hos Baraka Turtle Aquarium

Vill du simma med sköldpaddor är Baraka stället för det. På Zanzibar s norra spets kan du hitta en naturliga lagun full av havssköldpaddor. Baraka Aquarium köper  sköldpaddor fångade av fiskare och de släpper tillbaka dem  i lagunen. Dessutom rehabiliterar de sköldpaddor som skadats när de fastnat i näten.

Under besöket kan du även mata sköldpaddor med sjögräs eller bara spendera din tid i vattnet. Glöm inte din snorkel så du även kan följa dem under vattnet.

Vandra i Jozani National Park

Jozani National Park är med sina blott 50 kvadratkilometer Tanzanias minsta nationalpark men utgör en värdefull ekologisk zon. Jozani är mest känd för den unika mangrovskogen, som skapar en fascinerande ekosystemmångfald. Jazani är också känd för den hotade, endemiska rödcolobusapan som lever här.

Här kan du kan

Här kan du utforska träskmarkerna genom naturstigar, där du kan uppleva den rika flora och faunan, inklusive fåglar och andra primater. Parken fungerar som en viktig plats för bevarandeinsatser och forskning för att skydda hotade arter och deras livsmiljö på Zanzibar. 

Besök en kryddfarm

Zanzibar, kallas inte för inte ”Kryddön”. Ön är berömd för sin långa och fascinerande kryddhistoria. På 1800-talet var Zanzibar en otroligt viktig handelsplats för kryddor. Kryddor lockade köpmän från hela världen och gjorde Zanzibar till en betydande kryddexportör. Kryddodlingar spreds över ön och har sedan dess varit en integrerad del av dess kulturliv. Du kan ta guidade turer till kryddodlingar för att lära dig om kryddornas odling, skörd och användning i matlagning och traditionell medicin. 

De viktigaste kryddorna som de odlar än idag på Zanzibar är:

-Zanzibar är en av världens största producenter av kryddnejlika och är känd för högkvalitativa nejlikor. Kryddnejlikan använder du i matlagning och som en viktig ingrediens i många kryddblandningar.

-Kanel är en annan framträdande krydda som de odlar på ön. Bra att använda i både matlagning och som smaksättare i te och bakverk.

-Svartpeppar är en viktig krydda som man också odlar på Zanzibar. Användningsområdet som smaksättareär välkänt.

-Kardemumma är en viktig krydda i det zanzibariska köket.

-Vanilj är en annan betydande krydda som de odlar på ön. Zanzibar producerar högkvalitativ vanilj. 

-Även muskotnöt odlar zanzibarianerna.

Zanzibar tips

Gör en stadstur i Stone Town

En rundtur i Stone Town, Zanzibars historiska huvudstad, bjuder på en unik upplevelse. Denna charmiga stad har en rik historia och en blandning av kulturer, vilket du kan se i dess arkitektur och atmosfär. 

Du kan börja vid Forodhani Gardens, där det finns en populär matmarknad på kvällarna. Fortsätt sedan till det världsarvslistade området i gamla stan, där du kan utforska trånga gränder, besöka House of Wonders och det gamla fortet. 

Besök även det anglikanska katedralmuseet och den färgglada Darajani-marknaden. Missa inte det förtrollande palatset i sten och ta en promenad längs havsmuren för fantastisk utsikt över Indiska oceanen. 

Men staden har även en mörk historia med slavhandel. Slavmarknaden i staden var en central plats där tusentals afrikanska slavar såldes och skeppades bort under kolonialtiden. Idag finns minnesmärken och museer som påminner om detta tragiska kapitel och uppmärksammar slavhandelns grymheter och dess påverkan på Zanzibar.

Här kan du läsa mer om Stone Town:

Det vae Ellas favoriter på Zanzibar. Vi hoppas du hittade något som lockar dig att upptäcka mer än ”bara” strand på denna magiska kryddö.


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: