TRÄDKLÄTTRANDE LEJON

Trädklättrande Lejon i Tanzania – En Unik Syn på Savannen

Inlägget är publicerat i kategori:

Den majestätiska tanzaniska savannen är hem för otaliga fascinerande djur, och bland dem finns en sällsynt syn som få har haft privilegiet att bevittna – de trädklättrande lejonen. Dessa magnifika rovdjur har överraskat forskare och naturälskare med sina smidiga färdigheter och lekfulla beteende bland trädkronorna. Framför allt kan du möta dessa trädklättrare i nationalparken Lake Manyara men även i tex västra Serengeti.

Lejon i trädkronorna

Under expeditioner för att studera det lokala djurlivet har forskare och safariguider noterat lejonens oväntade förmåga att klättra i träd. Detta fenomen, som tidigare ansetts ovanligt bland lejon, har särskilt blivit tydligt i vissa delar av Tanzanias nationalparker.

Men varför?

Det trädklättrande beteendet bland lejonen tros vara kopplat till flera faktorer, som jakttekniker och klimatförhållanden. Studier har visat att lejonen ibland klättrar upp i träden för att få en bättre översikt över sitt territorium eller för att undvika irriterande insekter på marken. Dessutom kan trädklättring vara en strategi för att undkomma den starka afrikanska värmen och hitta skugga bland grenarna.

Trädklättrande lejon i Afrika

Trädklättrande lejon är som sagt en ovanlig syn, och du kan bara observera fenomenet vissa specifika regioner i Afrika. Huvudsakligen kan du ha turen att stöta på de trädklättrande lejon i vissa delar av östra och södra Afrika. Förutom i Tanzania kan du möta trädklättrande lejon i:

Queen Elizabeth National Park, Uganda

I en del Queen Elizabeth National Park kan du ha turen att se de trädklättrande lejonen i fikonträd, och det är en av de få platserna där detta beteende är känt.

Samburu National Reserve, Kenya

Vissa lejongrupper i Samburu-regionen i norra Kenya har visat trädklättringsfärdigheter.

Du hittar våra resor till Tanzania här:

Safari i Tanzania

HÄR HITTAR DU MASSOR AV INFORMATION OM


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: