Nyerere National Park

Bland djuren i Nyerere National Park

Inlägget är publicerat i kategori:

På lätt gropiga vägar skumpar vi fram, det som med glimten i ögat kallas afrikansk massage i den här delen av världen. Morgonen är fortfarande tidig men värmen är redan påtaglig. Taket på vår bil är uppfällt redo för dagens äventyr. Vi är på safari i Nyerere National Park, Tanzanias största nationalpark. Den här parken ligger i de södra delarna av Tanzania tillskillnad från de kanske mer kända parkerna som Serengeti & Ngorongoro som ligger i norr.

Flodhästar längs Rufijifloden

Genom Nyerere flyter Tanzanias näst längsta flod, Rufiji, med sina 600 km och strandkanten just här tar vi dagens första stopp. För här håller några av Nyereres stolta invånare till, den ståtliga flodhästen. När de ligger där stilla i vattnet ser de ut som glänsande stenar. De tillbringar huvuddelen av sitt liv i vatten men nattetid tar de sig upp på närbelägna strandkanter. 

Nyerere National Park, flodhäst

Safari i Nyerere National Park

Vi far vidare genom omväxlande natur. Förutom strandkanten längs Rufijifloden åker vi genom busklandskap, savann och nästan skogsliknande natur. På savannen ser vi zebror, gnuer och de små söta vildsvinen som viftar glatt på sina svansar. Bland träden gömmer sig skygga antiloper av olika slag. Och under ett buskage hittar vi två lejon som vilar ut efter morgonens aktivitet. Girafferna möter vi som så ofta i närheten av de vackra paraplyaccasiorna. Med sina långa halsar utgör akaciorna ett utmärkt middagsbord för dessa bedårande djur.

Nyerere National Park, lejon
Nyerere National Park, antilop

I blandad terräng

Landskapet som har betydligt mer vegetation i jämförelse med parkerna i norr och det faktum att parken har betydligt färre besökare vilket medför skyggare djur, gör att det är lite svårare att möta djuren men i gengäld är det här betydligt färre bilar.  Nyerere National Park bildades först 2019 och är Tanzanias största park. Tidigare var marken en del av Selous Game Reserve men för att ytterligare skydda det unika djur- och naturlivet fick området status av nationalpark istället. 

Efter en härlig dag med många djurmöten är det dags att ta oss tillbaka till vår Lodge och bege oss ut på vårt nästa äventyr, en båttur på Fufijifloden. Men det får du läsa om en annan gång!

Läs mer om

Safari i Tanzania

Bild: Cathinka Ingman, Algarve

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: