Stränder på Zanzibar

Sanslösa stränder på Zanzibar

Inlägget är publicerat i kategori:

Zanzibar är ett härligt resmål för dig som älskar strandsemester men ändå vill vara nära det lokala livet och verkligen känna var i världen du befinner dig. Här hittar du långa vita, mjuka sandstränder kantade av vajande palmer och turkost vatten. Men kanske du får dela din stränder på Zanzibar med kvinnorna som skördar sjögräs eller männen som fiskar. Och kanske är åsnorna nere på stranden och betar av den grönska som sticker upp i strandkanten. Och det är just precis det som gör att vi älskar Zanzibar!

Det finns många stränder att välja mellan och vilken du ska välja beror lite på vad du är ute efter. Nedan har vi listat en mängd av Zanzibar stränder och kort om vad som är karaktäristiskt för just den för att underlätta för dig när du ska välja. Vi rekommenderar att du nominerar åtminstone två.

Norra Zanzibars stränder

Nungwi

Nungwi är kanske Zanzibars mesta turistort. Här är gatorna välfyllda med turister, restauranger och barer. Stranden är därför livligare än andra stränder på ön men också väldigt vacker, utsedd till en av världens 25 vackraste av Tripadvisor (Travellers choice). Här hittar du kristallklart vatten och kritvit strand. Som Nungwi ligger, på den nordliga, nordvästra tippen är det också en av få av Zanzibars stränder som bjuder på Afrikas spektakulära solnedgångar.

Bild från Langi Langi

Kendwa

Kendwa ligger inte långt från Nungwi men är betydligt lugnare förutom då kanske vid fullmåne då det ofta är full moon parties här. Eftersom det här är en av de stränder som är mindre påverkat av tidvattnet är den perfekt för dig som prioriterar badandet. Och så är det där med solnedgångarna…

Bild från Zuri Zanzibar

Stränder på Zanzibar – nordöstra delen

Matemwe

Matemwe är med sina flera kilometer kilometer långa strand Zanzibars längsta och en av dem med absolut finast sand (ni vet vit mjöl..) Och hela stranden är kantad med vajande palmer. Den lilla byn Matemwe erbjuder en spännande inblick i det lokala vardagslivet.

Utanför stranden ligger Mnemba-atollen där du hittar Zanzibars kanske bästa snorkling. Dessutom erbjuder Matemwe dig möjlighet att testa på kite-surfing.

stränder på Zanzibar
Bild från Sunshine Hotel

Östra Zanzibars stränder

Pongwe

Revet som löper längs stranden här gör vattnet utanför stranden extremt lugn och varmt. Betydligt mindre exploaterad än många stränder på ön är det här en strand för dig som vill ha lugn och ro för sköna dagar i solen. Pongwe är också mindre påverkad av tidvattnet än andra stränder på östkusten.

Bild från Pongwe Beach Hotel

Kiwenga

En av de lite mindre turistiga stränderna perfekt för strandpromenader. Det finns lite barer och restauranger längs stranden och även lite strandförsäljning. Den här delen av Zanzibar kallas ibland för lilla Italien pga dels mängden italienska turister men ven att en hel del av hotell & restauranger ägs av italienare. Bra för barnfamiljer.

Bild från Next Paradise Boutique Resort

Stränder på sydöstra Zanzibar

Dongwe

Ännu en lång vit strand kantad av vajande palmer.  Här hittar du Zanzibars kanske mest berömda restaurang, The Rock. 

Bwejuu

Bwejuu är en av de lugnare delarna av Zanzibar och den här delen passar därför dig bäst som söker total avkoppling, lugn & ro.

stränder på Zanzibar
Bild av Cathinka I

Paje

De bra vindförhållandena här gör Paje till den perfekta stranden för dig som gillar vattenaktiviteter. Välj mellan kitesurfing, SUP, kajak och snorkling. Är du morgonpigg kan du dessutom uppleva helt otroliga soluppgångar här.

Jambiani

Vill du uppleva den mer genuina, autentiska Zanzibar så är Jambiani stranden för dig. En lokal, levande fiskeby ser till att du bjuds på fräsch, smakrik mat.

Michamvi/Chwaka Bay

Michamvi och Chwaka ligger på varsin sida av en bukt på Zanzibars östkust. När det är lågvatten omvandlas bukten till ett häftigt ökenlandskap när den mjuka sandbotten torrläggs. Här ligger även fascinerande mangrove träsk i nationalparken Jozanis utkant.

Bild av Cathinka I

Sydvästra Zanzibar

Kizimkazi Beach

En strand med betydligt mer lokal prägel än stränderna på östkusten. Här upplever du drastiska tidvattenförändringar där havet försvinner och blottlägger en torrlagt undervattensvärld. De flesta delfinturererna utgår härifrån.

stränder på Zanzibar
Bild av Cathinka I

Västra Zanzibars stränder

Fumba Beach

En av få exploaterade stränder på den västra sidan. På västra sidan hotar du överlag inte de långa vita stränderna som återfinns på den östra utan här är stränderna istället lite mer “djungliga”.

Nakupenda Beach

Egentligen ingen strand utan en sandbank som kommer tull ytan när tidvattnet drar tillbaka. Hit kommer du endast med båt. En perfekt utflykt är att kombinera besöket här med Prison Island och dess jättesköldpaddor.

Nnakupenda betyder förövrigt Jag älskar dig på swahilii.

Bild från Bespoke Tours

Att tänka lite extra på vid strandsemester på Zanzibar – tidvatten & sjöborrar

På Zanzibar är skillnaden på ebb och flod påtagligt då många av stränderna är väldigt långgrunda. Som mest skiljer det ca 3 meter mellan hög & lågvatten. Stränderna på norra Zanzibar är brantare och därför är inte tidvattnet lika påtagligt där. Tidvattnet står av månen och varierar över tiden.

Dessutom finns det ganska gott om sjöborrar på Zanzibar. Det är därför ingen dum idé att packa med dig ett par badskor om du ska hit så slipper du fundera på var du sätter fötterna.


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: