swahili

7 fraser & ord på swahili som är roliga att kunna

Inlägget är publicerat i kategori:

Att kunna några ord och fraser på swahili innan du åker till Tanzania, eller något annat östafrikanskt land är förstås roligt. Swahili är officiellt språk i Tanzania, Kenya och DRC men även i Uganda finns många som talar språket liksom längs kusten i Mozambique. Det bästa av allt är att swahili är ett av de enklaste afrikanska språken att lära sig eftersom det uttalas precis som det är skrivet.

Safari i Tanzania
fraser och ord på swahil

Swahilins ursprung

Swahili kan vara ett flera tusen år gammalt språk, men det utvecklades verkligen till det språk vi idag hör i och med ankomsten av arabiska och persiska handlare på den östafrikanska kusten mellan 500 – 1000 e.Kr. Swahili är ett ord som araberna använde för att beskriva ”kusten” och först senare kom det till att gälla den distinkta östafrikanska kustkulturen. Även om arabiska och inhemska afrikanska språk är den viktigaste grunden i swahilin inkluderar språket också ord som härrör från engelska, tyska och portugisiska.

Läs mer om våra resor till Tanzania

swahili

7 fraser & ord på swahili som är roliga att kunna

Vi som har sett filmen Lejonkungen har kanske redan några swahiliord i vår reportoar. Ord som simba (lejon), Pumba (vårtsvin) & rafiki (vän). Här kommer några ord och fraser som kan vara roliga att kunna:

Jambo/Jambo Rafiki – Hej/Hej min vän

Asante/asante sana – Tack/tack så mycket

Hakuna matata – Inga problem

Pole – ledsen; pole pole – långsamt

Habari Gani? – Hur mår du?

Tutaonana – Vi ses sen

Jina langu ni Anna, jina lako nani? – Jag heter Anna, vad heter du?

Vill du även kunna räkna till tio så har du räkneorden här; 1=moja, 2=mbili, 3=tatu, 4=nne, 5=tano, 6=sita, 7=saba, 8=nane, 9=tisa & 10=kumi.

Kwa heri! (Hej då)


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: