Ngorongoro utsikt

7 intressanta saker att veta om Ngorongoro

Inlägget är publicerat i kategori:

Många förknippar säkert Ngorongoro med Ngorongoro kratern och det är alldeles korrekt men kratern är i sin tur en del av Ngorongoro Conservation Area, NCA. Från början var det här en del av Serengeti men eftersom Serengeti är en nationalpark innebar det att massajerna inte kunde bo kvar. Därför delades en del av och blev NCA, fortfarande skyddat men inte lika hårt och här får massajerna bo och valla sina djur. Området har inte bara ett otroligt djurliv utan spelar även en stor roll i människans historia. 

Läs mer om våra resor till Tanzania

Ngorongoro lego

1 – Innan Ngorongorokratern  blev en krater var det en enorm vulkan i samma storlek som Kilimanjaro. Höjden har beräknats till mellan 4 500 – 5 800 meter. Ett utbrott för 2,5 miljoner år sedan orsakade kollapsen som gav oss Ngorongorakratern. Kratern är ungefär 600 meter djup och storleken är 260 km2.

2 – Ngorongorokratern är ett av Afrikas 7 naturliga under. De övriga är reven i Röda havet, Okavango Deltat, migrationen i Serengeti, Saharaöknen, Mount Kilimanjaro, Nilen. Som du ser finns inte mindre än 3 av 7 naturliga under i Tanzania.

3 – I NCA bor ungefär 40 000 människor och de delar land men en ofantlig mäng djur. Bara i kratern bor inte mindre än 25 000 individer lever i kratern. 7,000 gnuer, 4,000 zebror, 3,000 elaner, 3,000 gazeller, 600 hyenor, 200-300 elepfanter, över 60 lions, och många andra djur.

Ngorongoro massajby

4 – Ngorongorokratern är världens största inaktiva, hela och icke fyllda vulkaniska kaldera

5 – Ngorongorokratern kallas ibland för edens lustgård för att det är så otroligt vacker och är ett verkligt djurparadis.

Ngorongoro väg

6 – Olduvai Gorge i NCA anses vara en av de viktigaste fossila platserna i världen och utgör en del av en världsarv. Platsen kallas också ofta mänsklighetens vagga. Olduvai Gorge är en spektakulär brant ravin i Great Rift Valley, där de tidigaste bevisen på förekomsten av mänskliga förfäder hittades. Paleoanthropologerna Louis och Mark Leakey upptäckte här spår av homo habilis, vår första kända mänskliga art, spår som når 2 miljoner år tillbaka i tiden.

Ngorongoro Olduvai

7 – I Ngorongorokratern har du din bästa chans att få se den svarta noshörningen. Är du ute för att pricka “the big five” under din safari är Ngorongorokratern den plats där du har störst chans att möta noshörningen. Här lever 30 av världens totalt 5 000 noshörningar. I kratern levar alla big five men du ska ha otrolig tur för att få syn på leoparden. 

Ngorongoro noshörning

Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: