Vilka är Afrikas “Big five”?

Inlägget är publicerat i kategori:

Om du har funderat eller varit på safari i Afrika så har du alldeles säkert stött ihop med uttrycket “Big five” som används ymnigt i marknadsföringssyfte. Men vad betyder det egentligen? Begreppet härstammar från storviltjägarna och är de djur på savannen som ansågs svårast att jaga till fots. Idag kanske det främst förknippas med de djur en helst vill se på sin safariresa även om det självklart handlar mer om personliga preferenser. Vilka är de då dessa Afrikas kungligheter? The Big Five är lejon, leopard, elefant, buffel & noshörning.

Lejonet – kungen av savannen.

Kanske den ståtligaste av dem alla och världens näst största kattdjur (störst är tigern). Lejonet sover gärna, upp till 20 timmar per dygn varför du oftast hittar dem sovandes i skuggan av en buske på savannen. Jagar gör de helst nattetid. Rätt häftigt är att honorna i flocken kan synkronisera sina födslar så att de sedan kan hjälpas åt med sina ungar. Hela 40% av Afrikas lejon återfinns i Tanzania.

resa till Tanzania, safari, lejon, big five

Leoparden – en skygg rackare.

Den av de big five som är  svårast att få se eftersom de är ett utpräglat nattdjur. på dagtid gömmer de sig ordentligt, gärna uppe i ett träd. Deras fläckar gör dem än svårare att upptäcka. Leoparden är en riktig atlet som kan springa i hastigheter på över 50 km/tim och hoppa 3 meter upp i luften. De är dessutom urstarka och kan fälla byten betydligt större än dem själva.

Safari, resa till tanzania, leopard

Elefanten – klokheten personifierad.

Elefanten är både störst och tyngst av våra landlevande djur. Sociala djur som de är lever de i flock som kan bestå av upp till 100 individer. Dessa samhällen är matriarkat där hondjuren ofta stannar i gruppen hela livet medans handjuren lämnar och först lever i ungdjursflockar för att sedan kanske bilda egna familjer.

De stora öronen som du ofta ser dem flaxa med är deras inbyggda aircondition som hjälper dem kontrollera sin kroppstemperatur.

Elefanten behöver 200 liter vatten per dygn och kan äta upp till 170 kg vegetation.

resa till Tanzania, safari, elefant

Buffeln – savannens surgubbe.

Buffeln är ett av savannens absolut farligaste djur särskilt hannar som lever ensamma kan vara riktigt griniga. Vad som gör att de anses så farliga är deras oförutsägbara beteende. Buffeln måste dricka varje dag varför de lever i vattenrika marker. Buffeln är den enda av big five som inte är utrotningshotad.

Noshörningen – fulingen.

Det finns både den svarta & vita noshörningen även om båda är lika grå. Du ser enklast skillnad på dem på deras mun. Den svarta har spetsig medans den vita har platt och bred. I Sverige kallar vi dem därför även för spets- och trubbnoshörning. Den svarte är dessutom mindre än den vita (1,4 ton mot 2,4) och de lever i olika omgivningar. Den vite noshörningen vill ha öppna savannlandskap och den svarta buskmarker.

resa till Tanzania, safari, noshörning

Du kan hitta big five i 13 av Afrikas länder; Angola, Botswana, Demokratiska republiken Kongo, Ethiopien, Kenya, Malawi, Namibia, Rwanda, Sydafrika, Tanzania, Uganda, Zambia & Zimbabwe


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: