resa till Tanzania, safari, serengeti,

Tanzanias parker – vilken ska du besöka?

Inlägget är publicerat i kategori:

Om du ska åka på safari i Tanzania så är sannolikheten hög att du ska besöka något av parkerna i norra Tanzania. Dessa är både tämligen lättillgängliga och artrika. Men det finns jättemånga parker i Tanzania. Du hittar dels nationalparkerna som är de som har starkast skydd, dels de sk game-reserves som inte har samma starka skydd och där det är tillåtet att tex vandra & jaga på vissa platser och marinparkerna.

Här kommer en sammanfattning på de mest besökta:

Parker i norra Tanzania

Serengeti NP
Serengeti NP är en riktigt stor park som även sträcker sig in i Kenya (Masai Mara) på  nästan 15 000 km2. Framförallt består parken av savann men du hittar även skogspartier. Det är Tanzanias mest besökta park kanske särskilt känd för den stora migrationen men du hittar även big five i parken. Serengeti är även en dröm för den fågelintresserade med över 500 arter. Andra djur du kan se här är bl.a. geoparden, hyena, jakar, ödlor, zebra, struts, flodhästar, krokodiler & giraffer.

resa till Tanzania, safari, serengeti,

Ngorongoro Conservation Area GR
Mest känd för Ngorongorokratern som är som ett edens lustgård där du, på en tämligen liten yta, kan se en mängd djur, bl.a. big five. Ngorongoro conservation area har även flera intressanta arkeologiska fynd i tex Olduvai Gorge och det intressanta fenomenet Shifting sands.

resa till Tanzania, safari, ngorongoro

Lake Manyara NP
En tämligen liten park med sina drygt 600 km2 och som namnet avslöjar bestående mest av Lake Manyara. Du hittar en hel del fågel här som flamingo, pelikan, gam, örn & stork. Men trots sin litenhet finns här även elefant, lejon (trädklättrande), zebra, babianer & giraffer mfl.

resa till Tanzania, safari, lake manyara

Tarangiere NP
Sett till sin yta (2 850 km2) finns här mycket djur och extra känt är Tarangiere för sina många elefanter. Men precis som i Serengeti finns mycket fågel närmare bestämt 550 arter. Har du riktig tur kan du här få syn på den afrikanska vildhunden.

Kilimanjaro NP
Till Kilimanjaro åker du främst för att du vill bestiga Kilimanjaro, världens högsta fristående berg och också den högsta topp du kan bestiga utan teknisk utrustning. Men det finns också djur i parken som elefant, buffel, antiloper och leopard.

Parker på Zanzibar

Jozani NP
En riktigt liten park mitt på Zanzibar där den för Zanzibar endemiska apan red colobus bor. Våtmark och mangrove träsk.

Mafia Island MP
Ett nyare tillskott till Tanzanias parker är marinparken runt Mafia Islands som skyddades 1995. Här kan du ha tur att stöta på dugonen eller en rocka på din snorklingstur.

resa till Tanzania, safari, serengeti,

Parker i södra Tanzania

Selous GR
Med sina 45 000 km2 är Selous Afrikas största park. Den ligger tämligen svårtillgängligt så du når den enklast genom att flyga från Dar es Salaam. Eftersom parken har mycket träd är det betydligt svårare att se djuren här men är därför än mer vild. Här kan du bl.a se den afrikanska vildhunden, elefanter, leoparder och den vita noshörningen. Efter som Selous är game reserve och inte har samma hårda restriktioner kan du här göra vandringssafari. Safari på bår längs floden erbjuds också.

Ruha NP
Ligger bortanför Selous så dessa parker kan med fördel kombineras. Här finns flera floder och regnskog vilket ger en helt annan känsla jämfört med savannen i Serengeti. Här finns mycket elefanter, kudos & antiloper men även kattdjur som lejon, leopard & leopard. Great Rift Valley går genom parken.

Så vilken eller vilka du ska besöka beror helt på dina personliga preferenser. Men om du är första-gångs-safari-resenär rekommendera vi någon av parkerna i norra Tanzania.

Sugen på en safari? Kontakta oss på info@tanzaniaresor.net så hjälper vi dig gärna!


NP – Naional park och områden med starkast skydd. Här får inga människor bo, du får inte lämna ditt fordon eller köra utanför vägnätet. Sköts av staten.

GR – Game reserves, skyddade områden men inte lika hårt reglerade. Här kan det t.ex. vara tillåtet med vandringssafari eller i vissa fall jakt. Sköts av privata företag.

MP – Marine parks, skyddade vattenområden.


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: