Fakta och bra att veta om Tanzania

Fakta och bra att veta inför resan till Tanzania

Fakta om Tanzania

Namnet Tanzania är ett teleskopord av både fastlandet Tanganyika och Zanzibar som är en närliggande ögrupp. Tanganyika och Zanzibar var två brittiska kolonier. 1964 slog man dem samman och blev då det vi idag kallar Förenade republiken Tanzania. Detta är dock en unionsrepublik vilket innebär att Zanzibar har en egen regering och även ett eget parlament.

Tanzanias på kartan och deras flagga

Tanzania – ett land med mycket att uppleva

Kort fakta om Tanzanias historia

Tanzania är ett av världens längst bebodda områden. Man har hittat både fotavtryck och människoskelett som är ungefär två miljoner år gamla. Att detta är en stat med en lång historia är något som gör det så intressant att forska om. Man tror att staten var bebodd av en khoisantalande befolkning för ca 10 000 år sedan. Den khoisantalande befolkning blandadar sig sedan med kushitiska folk från norr som kom och introducerade jordbruket. De första européerna som närmade sig Zanzibar var portugiser.Området blev dock erövrat först i slutet av 1800-talet av Tyskland och sedan av britter runt 1890.

Fastlandet Tanganyika

Fastlandet Tanganyika blev koloniserat av Tyskland mellan 1886 och 1919. Carl Peters förhandlade till sig makt för all framtid. Detta tog dock slut för tyskarna efter första världskriget då området istället blev uppdelat mellan England, Portugal och Belgien. Men 1922 så tilldelades Tanganyika England som mandatområde av NF (nuvarande FN). 1961 blev till slut fastlandet självständigt och inte långt senare, 1963, så blev även Zanzibar det också. 1964 förenar man dessa och det blev Förenade republiken Tanzania.

Fakta om Tanzania – om geografi och demografi

Det är inte bara Tanzanias historia som är fascinerande och intressant att ta del av. Även själva landets geografi och struktur är spännande att läsa om, men även upplevas. Staten är hela 947 300 kvadratkilometer stor, något som gör Tanzania till det 31:a största landet i hela världen. Hela 61 500 av dessa kvadratkilometer är sjöar. Om man tittar på landet geografiskt så är det uppbyggt huvudsakligen av graniter, gnejser och prekambriska vulkaniska bergarter. Dessa bildar tillsammans enorma platåmassiv på ca 800-1500 meter ovanför havet.

Här hittar du bland annat Afrikas högsta berg och även en av världens största stratovulkaner, Kilimanjaro, som är en sovande vulkan med flera huvudkäglor. För de mest erfarna klättrarna är det främst utmaningen Mawenzi Peak som lockar, men även oerfarna kan nå Uhuru Peak utan avancerad klätterutrustning med hjälp av kunniga guider.

Du hittar även Afrikas fjärde högsta berg här, nämligen Meru. De båda bergen är riktigt pampiga och ger en vy som är nästan oslagbar.

Tanzanias sjöar

Med stora ytor av vatten så finns det även många stora sjöar att ta del av. Du hittar bland annat Tanganyika- och Malawisjöarna som i väst utgör en stor del av Tanzanias gräns. Hela Afrikas lägsta punkt kan du faktiskt hitta i Tanganyikasjön, denna punkt ligger så långt ner som 358 meter under havsytan. Bland de tre största sjöarna hittar du även Victoriasjön, denna ligger dock belägen med majoritet på Tanzanias territorium i norr men gränsar mot Uganda.

Tanganyikasjön

Hur många människor bor i Tanzania?

I Tanzania bor det ca 55 miljoner människor och här pratas det både engelska och bantuspråket kiswahili (swahili). Ca 95 % av hela landets befolkning pratar olika bantuspråk men engelska är det absolut vanligaste språket när det kommer till både handel, administration och utbildning. Detta kan låta konstigt eftersom det inte är det mest talade och då de flesta tanzanier faktiskt inte ens kan behärska det engelska språket.

Religoner

När det kommer till religion så uppskattas kristendomen vara den största med sina 61,4 %, och efter det så har vi en siffra på ca 35,2 % muslimsk tro. Om du tar dig ut till Zanzibar så är det istället en majoritet av muslimer. Men det finns såklart även inhemska religioner varav ca 1,8 % av befolkningen räknas till dessa, och ungefär 1,4 % är icke religiösa.

Med en så stor befolkning så finns det självklart en riklig kultur där både musik och dans är och har varit viktiga komponenter till både vardag och fest. När det kommer till musik använder man ofta trummor på fastlandet, medan musikstilen taarab är vanligare på öarna. Men i deras kultur så ingår även konst i olika former, här hittar du fantastiska traditioner av husbyggen som är väl värda att skåda.

Tanzanias spännande städer – Dar es Salaam

När du besöker Tanzania kan det vara väl värt att läsa in dig lite på de olika städerna som är väl värda ett besök, eftersom landet är stort så finns det nämligen väldigt mycket att välja mellan. Beroende på vad du är ute efter så finns det olika städer som lockar, och det kan även vara uppskattat att ta sig runt mellan de olika städerna för att inte missa något du gärna vill vara med om när du väl är där. Som tidigare nämnt så är Dar es Salaam den största staden, även om det inte är huvudstaden, och här bor det drygt 3 miljoner invånare.

Med en så stor stad så finns det något för de flesta, här hittar du moderna byggnader och en väldig storstadspuls, men även långa och vackra stränder att ta det lugnt på. Är du ute efter sevärdheter missar du inte Frihetsfacklan och Klocktornet. De är viktiga symboler för landet, och blev resta till minne av Tanzanias självständighet 1961. Detta är även en bra utgångspunkt för er som vill passa på att ta er över via båt till närliggande öar, och du hittar landets både största och viktigaste hamn just här.

Fakta om Tanzania
BIld av Jefferson Rusali från Pixabay

Dodoma – Tanzanias huvudstad

Dodoma ligger istället mitt i hjärtat av Tanzania och är därför en fantastisk utgångspunkt för dig som vill resa runt i landet och upptäcka mycket. Denna stad är representativ för den mer moderna delen av landet. Du har också staden Morogoro som ligger nära både huvudstaden och Dar es Salaam, detta är ett smart val för dig som vill ta del av vad de båda städerna har att bjuda på. Då kan du varva mellan storstadspuls och avkopplande dagar längs strandkanten, något som verkligen inte är helt fel.

Staden Morogoro

Men själva staden Morogoro är också en underbar plats att utforska, här bor det mer än 2 miljoner invånare och det är även hem för flera reservat och nationalparker. Förutom mängder av människor så finns det även ett fantastiskt djurliv här som du inte får missa. Ta en titt på de vilda djuren och den underbara naturen också innan du kör ut till de närliggande städerna.

Safari i Tanzania

Är det kanske safari som kittlar ditt intresse? Då har vi staden för dig! Arusha kan vara den absolut bästa platsen för dig som vill uppleva spännande och imponerande safari. Här ligger flera nationalparker och även Mount Meru som är landets näst största berg. Efter safarin kan du flyga till Zanzibar om du vill skåda paradisstränder som tillåter sol och bad hela året om, samt ett enormt utbud av kryddor av olika slag. Ja, det finns mycket som Tanzania har att bjuda på, listan är verkligen inte slut här. Men först måste du ta dig hit.

Flyg till Tanzania

Som det ser ut just nu så går det inga direktflyg från Sverige till Tanzania, men det finns flera chanser att ta sig dit enkelt genom att mellanlanda. Vart du mellanlandar beror på flygbolaget, åker du med KLM så mellanlandar du i Amsterdam, i Istanbul med Turkish Airways, i Addis Abeba om du väljer Ethiopian Airlines, i Doha med Qatar för att nämna några exempel. I vissa fall kan det finnas ytterligare en mellanlandning. Samma gäller även för hemresan.

Internationella flygplatser i Tanzania

I Tanzania så finns det flera internationella flygplatser att landa på;  Arusha, Kilimanjaro, Dar es Salaam och Zanzibar. Beroende på var du vill spendera din semester så kan det vara smart att välja den flygplats som ligger närmst så att du slipper lägga ännu fler timmar och pengar på att ta dig dit du ska bo. Efter en lång och dyr resa kan det vara guld värt att ha en lätt färd till hotellet.

Även om resan till Tanzania kan kännas lång och lite bökig med transfers så är den mer än värd det. Här väntar ett helt land av underbar kultur, natur och djurliv som det nästan bara går att drömma om. Så fort du kommit fram till Tanzania är det väldigt enkelt och billigt att ta sig runt i landet. Med buss eller flyg ökar dina möjligheter upp och vill du kan du planera in flera resor för att upptäcka vad landets olika delar har att erbjuda medan du väl är här.

Fatkta om Tanzania, Resa till Tanzania. Tanzania resa, safari Tanzania, Tanzania safari, Resa till Tanzania. Tanzania resa, safari Tanzania, Tanzania safari, flygplats

Vad kostar en resa till Tanzania?

Priserna på resorna varierar och kan bero på olika faktorer. Ju tidigare du bokar, desto billigare brukar priset vara och om du har tur kan du lyckas få ett bra erbjudande. Det är vanligt att flygbolagen börjar släppa sina biljetter redan 11 månader innan avgångsdatumet, men även om du inte har planerat din resa i så pass god tid så finns det fortfarande möjligheter till bra priser, vissa flygbolag kan nämligen också släppa billiga biljetter någon månad innan själva resdagen. Men priserna kan också skilja sig mellan de olika flygbolagen så det kan vara smart att jämföra dem innan du tar några beslut. Det billigaste och smidigaste alternativet är att välja någon av våra paketresor (allt från safari till bergsvandringar, och ”vanlig” sightseeing) där allt ingår.

När planerar du att åka? Tänk på att biljetterna både kan vara dyrare och gå åt snabbt under högsäsongerna. Så vill du åka över exempelvis jul eller nyår så kan det vara smart att vara ute i god tid. Med god planering och lite tur kan du lyckas få ett par bra biljetter och se fram emot en resa som du sent kommer att glömma!

Allmänna fakta Tanzania

Tanzanisk shilling (TZS). Det blir allt vanligare att man accepterar Euro, men ta med USD i kontanter för säkerhets skull. En trerätters på restaurang behöver inte kosta mer än runt 50 svenska kronor, en rätt på ett gatukök cirka 5 kronor. En lokal öl kostar runt 10 kronor.

Tanzania är ett mycket billigt land. Vissa importerade produkter kan dock ha en prisnivå som motsvarar EU-priser. Billigaste, och godaste, vinerna kommer från närliggande Sydafrika.

Fakta om Tanzania, Tanzanias flagga grön gul svart gul blå

+2 timmar på vintern, +1 timme på sommaren.

Den mycket vanliga vaccinationen mot Hepatit A rekommenderas, och även Hepatit B om du ska stanna längre än tre veckor. Likaså vaccination mot kolera rekommenderas om du ska stanna längre än tre veckor. Förebyggande läkemedel mot malaria rekommenderas också (dock ej om du bara ska resa till Zanzibar där malaria är mycket mer ovanligt). Läs mer på Vårdguiden.

Nordiska medborgare behöver visum för att resa in i Tanzania. Du ansöker om visum på Tanzanias ambassad, online eller vid ankomst. Du hittar mer information på ambassadens hemsida här: https://www.tanemb.se
Svenska ambassaden i Tanzania: Ambassaden kan nås under kontorstid via växeln (+255 (0) 22 2196500). Utanför kontorstider kan svenska medborgare i nödsituation nå jourhavande tjänsteman på Utrikesdepartementet i Stockholm. Ring då växelnumret och slå därefter 0.

Vädret i Tanzania

Tropiskt klimat, med mycket sol året runt (samt två regnperioder, en kraftig i april/maj samt en lättare inovember/januari) och runt 30 grader dagstemperatur.

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: