Stränder i Tanzania

Safari och bergsbestigning i all ära, men många vill också åka till Tanzania för att bara vara och ta sig en semester i paradiset. Här hittar du nämligen paradisstränder längs den Indiska Oceanen som lyser av sin vita sand och sitt turkosa vatten.

Stränder i Tanzania, Resa till Zanzibar, Zanzibars stränder, Zanzibar resa

En plats fylld med paradisstränder – strandguide Tanzania

Många av sandstränderna som kretsar kring delar av Tanzanias öar anses vara några av de allra vackraste i världen. Det är också fördelaktigt att Tanzanias tropiska klimat tillåter sol och bad hela året, med temperaturer mellan 25-32 grader i luften. Eftersom det är varmt året om så hålls även vattnet uppvärmt och det är därför behagligt att bada, dyka, snorkla och utöva olika vattenaktiviteter. Det enda som kan förstöra semestern är om man reser hit under regnperioderna. Denena regnperioden (de långa regnen) sträcker sig från mars  till maj månad och den kortare regnperioden (de korta regnen) sträcker sig från november till början av januari. Men bokar du bara in din resa med detta i åtanke och undviker dessa månader så finns det inget som står i vägen för dig och en avkopplande semester på någon av landets många stränder.

Resa till Zanzibar, Zanzibars stränder, Zanzibar resa

För att enklare kunna få en överblick över de stränder som finns att tillgå och vilka som uppskattas att vara de allra mest populära så räknar vi nedan upp några stycken som blivit framröstade. Det rör sig först och främst om Bongoyo Island, Mbudya Island, Coco Beach, Kipepeo, Kigamboni, Mafia Island, Matema Beach, Pangani. Men du kan även ta dig till ön Zanzibar för att uppleva stränder såsom Nakupenda Beach, Paje Beach, Kiwengwa Beach, Ras Nungwi, Pingwe Beach och Kendwa.

Strander i Tanzania – Bongoyo Island

Bongoyo Island är ön som ligger enbart 30 minuter utanför den stora staden Dar es Salaam och om du tar dit hit så kommer du kunna njuta av flera olika stränder som ligger utspridda över ön, alla lika vackra med sitt kristallklara vatten och mjuka sand. Även under ytan är det vackert, här simmar nämligen flera olika sorters fiskar.

Stränder i Tanzania

Mbudya Island – kristallklart vatten och mjuk sand

Om du sedan åker lite längre norrut så kommer du till ön Mbudya Island som är en lite mindre ö än Bongoyo Island. Dock har den mer att erbjuda när det kommer till just stränder då dessa områden är större än den förra. Ön är uppdelad i två stycken strandområden och har precis som Bongoyo kristallklart vatten och mjuk sand.

Stränder runt Dar es Salaam

Om vi istället tar oss tillbaka till fastlandet och besöker Dar es Salaam så hittar vi stranden Coco Beach, vilken är den centrala stranden i området. Här kan du lita på att det är mycket liv och rörelse, och på helgerna kan det även vara svårt att hitta plats. Men denna strand är väldigt vacker, så det är inte konstigt att många besökare tar sig hit. Dar es Salaam har även en annan strand att bjuda på, denna heter Kipepeo och är vacker och vit. Kigamboni är också är en vacker strand. Båda dessa kan du enkelt nå via antingen taxi eller båt. Kigamboni är en strand som är populär hos lokalinvånarna, så är du i trakterna så rekommenderas denna strand att stanna till vid.

Mafia Island – bad & dykning

Vanligt är också att man tar sig ut till Mafia Island, och även om namnet kan låta hotfullt så bjuder denna ö på riktigt fantastiska stränder. Namnet mafia har faktiskt inte ens något att göra med ordet maffia, utan swahilinamnet ska troligen kunna översättas till ”hälsobringande plats att vistas på”, vilket den sannerligen är med sina avkopplande miljöer. Mafia Island erbjuder även bra snorkling & dykning.

Fler stränder på fastlandet

Vill du hellre ha en något annorlunda badupplevelse så är det Matema Beach som du bör ta dig till, denna strand hittar du vid kanten av Lake Nyasa, vilket gör att den har nära till både djur och natur. Det bästa strandområdet på fastlandet måste dock vara Pangani, även om det inte är lika vackert som på Zanzibar så är detta en strand som ändå kommer väldigt nära. Här är det fullt möjligt att du får stora delar av stranden för dig själv, något som ofta är ett väldigt stort plus när man vill slappna av och inte störas av andra badgäster och soldyrkare.

Zanzibar – sanslösa stränder

Men om vi nu rör oss mot Zanzibar, då kommer stränderna som får dig att tro att man står och tittar på ett vykort. Först har du Nakupenda Beach som det tar 20 minuter med båt att ta sig till. Efter de 20 minuterna så glömmer du allt annat, här möts du nämligen av en magisk syn av kritvit sand och helt turkost vatten. Om det är paradisstränder du är ute efter så är denna strand en stark rekommendation. Men det är långt från slut här, vill du till en strand med lite mer lugn och ro så är det Paje Beach du ska försöka hitta. Även här så ligger det ett turkost hav och väntar på dig, samt en sandstrand som är lika len som mjöl. För lite mer äventyr så rekommenderar vi Kiwengwa Beach med sina dykmöjligheter och grottor.

Sedan har du den strand som ofta anses vara en av de finaste stränderna i hela vida världen, ja det är förstås Ras Nungwi vi pratar om. Detta är en strand som människor från hela världen söker sig till och där nästan ingen återvänder hem besviken.

Här hittar du i princip definitionen av en paradisstrand och även här har du kristallklart vatten att bada i. Många säger att denna strand är ett absolut måste om man semestrar på Zanzibar. Pingwe Beach får vi inte heller glömma, här har du den kända restaurangen som heter ”The Rocks”. Här kan du därför passa på att uppleva en makalös strand samtidigt som du kan tillfredsställa dina smaklökar ute i havet på restaurangen. Och sist så har vi stranden Kendwa för dig som vill ha det lite lugnare, här passar det nämligen bra att bara ligga och slappa, kanske med en drink i handen.

Resa till Zanzibar, Zanzibars stränder, Zanzibar resa

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: