vett & etikett på safarin

Safari i Tanzania

I denna artikel skrapar vi lite på ytan vad det gäller det fantastiska äventyret det innebär att åka på en safari i Tanzania. Att fånga den mäktiga upplevelsen med bild och ord är i princip en omöjlig uppgift, men vi gör vårt bästa att beskriva vad du har att vänta dig nedanför. Och vad som är bra att veta inför en safari i Tanzania.

Safari i Tanzania

Drömmer du om en safari i Tanzania?

Att åka på en Tanzania safari är nog en drömresa för väldigt många av oss och det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Tänk att få vakna upp omgärdad av savannens alla djur, lejonen som pratar med varandra, hyenans brölande eller tjattrande apor. Att få se solen gå ner bakom acaciaträdens toppar eller sitta runt bomans värmande eldslågor.
Men en resa till Tanzania är ännu så mycket mer. En upplevelse så mycket större. För det finns så mycket mer du kan göra. Som att besöka maasaier eller hadzafolket. Cykla i Rift Valley. Vara med och göra bananöl eller besöka kaffeodlingar. Bestiga vulkaner eller Afrikas tak, Kilimanjaro. Aktiviteterna är näst intill oändliga.

Några av våra safariresor:

safari i Tanzania - Serengeti och Ngorongoro
Safari i Nyerere

Vad ska du tänka på när du planerar en safariresa?

De första frågorna du ska ställa dig är som så ofta när/var/hur.

När ska du åka på safari?
En första fråga du bör ställa dig när kan/vill du åka? Olika tider på året innebär olika typer av upplevelser. Regnperioden påverkar såklart både natur & djurliv. Dessutom påverkar tidpunkten för din resa priset på resan. Högsäsong innebär alltid dyrare resa.

Var går din safariresa?
Det finns över 20 nationalparker i Tanzania och var och en har sin egen specialitet. Så för dig innebär det att fundera på vad som är viktigast för dig. Är det kattdjuren du vill se? Är hur tillgänglig parken är avgörande för ditt val? Vill du dela din upplevelse med många eller är ”vildheten” en mer betydande aspekt? Självklart finns vi där för att lotsa dig. Mer om alla parker kan du läsa nedan.

Hur ska du åka?
Vill du åka på en gruppresa? Ha egen bil eller kan du tänka dig att dela. Vill du cykla, vandra eller ta dig fram på något annat sätt? Alla dessa frågor är bra att ställa sig.

Safariresan är bokad – vad gör jag nu?

Dags att åka på Tanzania safari – hur packar jag?

Först och främst behöver du pass, reseförsäkring, gula vaccinationskortet & övriga resedokument. När det gäller kläder ska du tänka lager på lager och kläder i naturfärger. Kläder i bjärta färger skrämmer djuren och drar till sig Tsetseflugor. Ett reseapotek är bra att ha med sig. Och så all elektronik. Läs mer i länken nedan.

Packalista tanzania safari

Få tips om:

Safari i Tanzania

Äntligen dags för din Tanzania safari!

Både Tanzania och Kenya är klassiska safariländer som har stora savannområden och ett riktigt rikt och spännande djurliv. Här kan du skymta både ofarliga och riktigt farliga djur, och allt däremellan, bland annat flodhästar, elefanter, antiloper och såklart de stora och majestätiska afrikanska kattdjuren.
I Tanzania finns det verkligen djur att hysa respekt för, och det är inte många gånger i livet man får chans att skymta dessa på nära håll.

Djurlivet i Tanzania

I Tanzania finns det ett otroligt rikt djurliv. Här hittar du Inte mindre än 400 arter av däggdjur lever har. Således innebär såklart att du på en Tanzania safari kommer få skåda många olika djur och arter. Dels växtätare som noshörningar, flodhästar, antiloper, zebror, giraffer och elefanter, dels rovdjur som leopard, lejon och hyenor.

Men inte bara detta, även fågellivet är rikt och förtrollande, 1 000 fågelarter lever i detta fascinerande land.
Sammanfattningsvis kan sägas att några av de bästa safariområdena i Tanzania är Serengeti National Park, Ngorongoro, Lake Manyara, Tarangire, Selous och Ruaha.

Guide till några av Tanzanias mest kända nationalparker

Karta över några av Tanzanias nationalparker
Några av Tanzanias safariparker på kartan

Serengeti – ändlösa vyer

Läs mer om

Ngorongoro Conservation Area med Ngorongorokratern

Ngorongoro är inte klassad som nationalpark för att möjliggöra att massajerna ska kunna bo kvar i området. Du hittar spår av homo habilis, vår första kända mänskliga art, spår som når 2 miljoner år tillbaka i tiden.

Läs mer om

Nationalparken Lake Manyara

Lake Manyara National Park välkänd för sina trädklättrande lejon, sodasjön som lockar tusentals av rosa flamingos, ett av Tanzanias största elefantbestånd och hisnande landskap. Hela 2/3 av parkens yta är täckt av sjön Manyara vilket borgar för ett rikt fågelliv.

Läs mer om

Tarangire NP – för elefantälskaren

Nationalparken Tarangire har fått sitt namn från floden som rinner från norr till söder genom parken. Tarangire är framför allt känd för sitt, under perioden augusti-september, enorma elefantbestånd och för de ståtliga baobabträden.

Parken är absolut bäst att besöka under torrperioden juni-oktober. Men om du är fågelintresserad gör sig parken istället bäst under perioden november-april.

Läs mer om

Nyerere National Park – Tanzanias & Östafrikas största nationalpark

Tidigare Selous viltreservat och Afrikas största gjordes området 2019 om till naturreservat och bytte namn till Nyerere. Fortfarande är nationalparken otroligt stor men området är inte längre Afrikas största.

Trots att det numer är nationalpark är djurskådning nattetid & från båt fortfarande tillåtet. Du får även fiksa i området. Parken är en av få parker där du kan se Big Five och den är även hem åt den extremt sällsynt afrikanska vildhunden.

Safari i Tanzania - vildhhund

Läs mer om

Ruaha National Park

Tar du dig väster om Dar es Salaam, hela 620 km därifrån, så hamnar du tillslut i Ruaha National Park. Parken är stor och här finner du en till stor del oupptäckt mark. Hit bör du ta dig mellan juni och november för att få ta del av det bästa som djurlivet har att erbjuda. Då kommer du hitta mängder med olika djur kring de två floderna som passerar parken, och själva parken anses faktiskt vara en av de bättre elefantparkerna. Men det finns även stora chanser att få en kuduantiloper och många andra djur och fågelarter.

safari i tanzania, Ruaha National Park, kudu antilop

Läs mer om

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: