I denna artikel skrapar vi lite på ytan vad det gäller det fantastiska äventyret det innebär att åka på en safari-resa till Tanzania. Att fånga den mäktiga upplevelsen med bild och ord är i princip en omöjlig uppgift, men vi gör vårt bästa att beskriva vad du har att vänta dig nedanför.

Tips: vi har lång erfarenhet av att arrangera olika typer av safari till Tanzania, inklusive kombinationsresa till Zanzibar. Läs mer om alla våra resor till Tanzania & Zanzibar

Upplev fantastiska miljöer och spännande djur på safari i Tanzania

Både Tanzania och Kenya är klassiska safariländer som har stora savannområden och ett riktigt rikt och spännande djurliv. Här kan du skymta både ofarliga och riktigt farliga djur, och allt däremellan, bland annat flodhästar, elefanter, hjordar och såklart de stora och majestätiska afrikanska kattdjuren. I Tanzania finns det verkligen djur att hysa respekt för, och det är inte många gånger i livet man får chans att skymta dessa på nära håll. Vill du också vara med om en upplevelse utöver det vanliga och som ökar pulsen, ja då kan safari vara det perfekta valet.

I Tanzania finns det ett otroligt rikt djurliv, men det gäller att veta vart man ska åka för att få ta det av det allra bästa. Om du har kommit till en bra safari så kommer du garanterat att få skåda många olika djur och arter, allt från växtätare som noshörningar, flodhästar, antiloper, zebror, giraffer och elefanter till rovdjur som leopard, lejon och hyenor. Men inte bara detta, även fågellivet är rikt och förtrollande, och självklart även naturen som djuren vistas i. Några av de bästa safariområdena är Serengeti National Park, Ngorongoro, Lake Manyara, Tarangire, Selous och Ruaha, alla belägna i Tanzania. Här erbjuds det på ett spektakulärt däggdjursliv, så har du mer lust för att upptäcka fåglar och entomologi så finns det även flertalet skogsreservat, djurreservat och nationalparker som du kan besöka.

Serengeti – guide till ett av världens mest mytomspunna platser

Världens mest omtalade och kända nationalpark är helt klart Serengeti National Park som ligger i norra Tanzania, och detta är den näst största parken som landet har att erbjuda. Men även om Serengeti inte är den största så gör den upp för det genom att erbjuda på toppkvalitet när det kommer till djurlivet – något som gäller hela året om. Många av djuren som du kommer få turen att skymta på nära håll när du är här är giraffer, topiantiloper, impalor, vårtsvin, afrikanska bufflar, koantiloper, lejon, leoparder, servaler, geparder, manguster, öronhundar och hyenor. Hyenorna brukar även höras mycket under natten. Naturen i Serengeti är varierande och här återfinns både stora grässlätter, låga berg, trädsavann och akaciesavann. Men här finns även granitöar som ofta ligger på en liten guldgruva. Tack vare dess vegetation och klippor så är detta nämligen en populär plats för många olika sorters djur, speciellt de stora kattdjuren. Serengeti gränsar mot Kenyas park Masai Mara och även om denna gräns är stängd så finns det ändå stora hjordar med zebror och gnuer som förflyttar sig mellan de två områdena, och detta anses vara ett av de största djurskådespel som Afrika har att bjuda på. Men mestadels så är det i Serengeti som du hittar dem, här befinner de sig under den största delen av året.

En annan anledning till områdets dragningskraft är på grund av att det är här som många av de afrikanska naturfilmerna du har sett, eller ser på, har spelats in. När du kommer hit och upplever det rika och varierande djurlivet och de vidsträckta vyerna över landskapet så känns det nästan som att du är en statist i ett naturprogram. För att ta dig till Serengeti, så får du resa lite längre, det ligger nämligen längst bort i norr av Tanzania. Vägarna som leder dit är inte heller i tipptopp skick och du kommer behöva stå ut med både gupp, hål, dålig beläggning och tvättbräda under bilfärden dit. Många tar sig hit med biltrafik med utgångspunkt från Arusha, och denna färd kan ta ca 7 timmar. Vill du hellre vara där inom beloppet av en timme så finns det även safariflyg som kan ta dig dit. Men många tycker att den bökiga bilresan är en del av Afrikas och safarivärldens charm, och det finns såklart alltid mycket att se på vägen här också.

Ngorongorok Conservation Area (NCA) ligger också belägen i norra Tanzania. Här hittar du den stora Ngorongorokroatern som är den mest kända delen av hela området, och även den plats som är riktigt djurrik. Den högsta toppen mäter 3648 meter och naturen här uppe bjuder på mycket, här hittar du både högväxt och tät bergskog. Det finns även en aktiv vulkan utanför detta naturskyddsområde, i den nordöstra riktningen, och denna får faktiskt utbrott emellanåt. Men om du tar dig till väst så ser naturen lite annorlunda ut, här bjuds på platta och öppna vyer och här börjar det som kallas Serengetislätten. Här har man hittat fossil efter våra förfäder i lagren av lava, och både detta område, samt museet som ligger här, får ofta ett snabbt besök av turister som vill varva sin safariupplevelse.

Ngorongoro

Ngorongorok är ett naturskyddsområde och inte en nationalpark som många av de andra safariområdena i Tanzania, och här kan du hitta flera massajbyar. Eftersom detta är ett naturskyddsområde så är det andra regler som gäller här, bland annat att massajerna ska ha rätt att bo och hålla sin boskap på sitt traditionella sätt här. Reglerna är utformade för att se till så att massajerna kan både leva och utnyttja områdena samtidigt som den omgivande naturen skyddas. Men för dig som safariintresserad så är det den ca 20 km breda Ngorongorokratern som lockar allra mest då det försiggår ett vilt djurliv nere på dess 600 m djupa botten. Här finns det gott om djur att se, bland annat ca 20 000 stora däggdjur, och det är den bästa platsen för dig som har hoppats på att få skymta den svarta noshörningen. Men du kommer även få syn på lejon, hyenor, geparder och schakaler när du är här, samt gnuer, afrikanska bufflar, zebror, elefanter, gaseller och flodhästar. Även fågellivet här är rikligt.

Men i norr finns det ännu mer att välja mellan, här hittar du även nationalparken Lake Manyara. Här hittar du inte samma savanntäckande natur som man brukar föreställa sig när man tänker på just safari, utan istället bjuds du på en natur som är till stor del trädtäckt. Parken är väl värt ett besök och eftersom den ligger belägen på vägen till Serengeti och Ngorongoro så blir den även smidig att hinna med. Varför folk drar sig hit är mycket på grund av att få se naturen här, men även på grund av fågellivet, de många aporna, växtätande däggdjur och elefanterna. Så hoppades du på att få se på Afrikas mäktiga kattdjur så får du åka vidare, de finns såklart här med men syns absolut inte lika ofta. Tack vare den grönskande naturen och alla de trädtäckta områdena så är detta ett paradis för växtätande djur. Här har du en djungel som bjuder på mycket, men tack vare den distraherande miljön så kan det ibland vara svårt att upptäcka djuren. Tar du dig ut till de lite glesare områdena i söder så kan du dock få se på både bufflar, lejon och zebror.

Manyara-sjön

Ännu längre norrut återfinns nationalparken Tarangire, denna anses även vara elefanternas och baobabträdens park, och är du här under den svenska hösten så har du möjlighet att få se många djur. Att du kommer få se elefanter är självklart, men det finns även många andra däggdjur såsom de stora rovdjuren som vandrar omkring här. Älskar du även att kolla på fåglar? Då har du kommit helt rätt, här finns nämligen det mest artrika fågellivet jämfört med de andra parkerna i landet. På grund av parkens plats så är den också väldigt lätt att kombinera med de andra safariparkerna, den ligger nära färdvägen till både Serengeti, Lake Manyara och Ngorongoro.

Afrikas största park däremot ligger i sydöstra Tanzania och heter Selous Game Reserve. Naturen här består till stor del av öppna gräsmarker och miomboskog. Även om denna parken är den allra största så är den inte alls lika välbesökt, nästan all safariturism sker i norr, men det finns många anledningar till att fundera kring denna park med. Denna park är inte ett naturreservat som flera av de andra parkerna, utan istället ett viltreservat. Detta betyder att reglerna är lite lösare och det finns därför mer rum för aktiviteter. I parken kan du bland annat köra game drives nattetid, ta safariturer till fots och även till och med fiska. Även jakt är tillåtet i huvuddelen av Selous, dock är den reglerad och är en del av naturvårdsprogrammet för parken. Om du åker till Selous så kommer du med stor sannolikhet att få se både elefanter, Lichtensteins koantiloper, afrikanska bufflar och ett fantastiskt fågelliv. Även lejon och hyenor finns det gott om, och om du har tur så får du även chansen att se en afrikansk vildhund. För att få ut det mesta av denna park så gäller det att ha koll på säsongen, den bästa tiden är runt juni till november. Under resterande tid på året så riskerar du att stöta på områden som är översvämmade och svåra att ta sig fram på, på grund av regn. Men tar du dig dit under högsäsong så kommer du få en fantastisk upplevelse.

Tarangire

Tar du dig väster om Dar es Salaam, hela 620 km därifrån, så hamnar du tillslut i Ruaha National Park. Parken är stor och här finner du en till stor del oupptäckt mark. Hit bör du ta dig mellan juni och november för att få ta del av det bästa som djurlivet har att erbjuda. Då kommer du hitta mängder med olika djur kring de två floderna som passerar parken, och själva parken anses faktiskt vara en av de bättre elefantparkerna. Men det finns även stora chanser att få en kuduantiloper och många andra djur och fågelarter.

Safari i Tanzania med svensk guide

Att få uppleva safari är ett äventyr som man inte får gå miste om när man besöker Tanzania. Med tanke på den fantastiska natur och det djurliv som råder så får man nästan känslan av att vara i ett naturprogram. Eftersom både flyg och buss är billigt i Tanzania kan du med fördel kombinera din stad- eller strandsemester med ett besök med en eller flera safarier, och tvärt om. Då parkerna skiljer sig lite mellan varandra så kan det vara en bra idé att kolla upp den som intresserar dig mest (det allra bästa är att boka en paketresa via oss som ser till att klämma in det mesta av det bästa under våra safariresor till Tanzania och/eller Zanzibar), eller den som ligger lägligast till där du kommer spendera din semester. Med ett besök på en safari och du kommer ha minnen för livet. Många föredrar att resa med en svensk, erfaren guide. Vi har svenska guider, och vi har arrangerat safariresor under flera år. Läs mer om våra skräddarsydda safariresor på denna sida.

Du är välkommen att skriva till info@tanzaniaresor.net om du har några funderingar kring att åka på safari i Afrika.

Läs också:

Bra att veta inför resan till Tanzania.

Guide till Zanzibar.

Ta chansen att bestiga Kilimanjaro med oss