Mat och restaurangguide – upplev det lokala och smakrika köket

Guide till maten i Tanzania

Det tanzaniska köket bygger mycket på just de råvaror som finns att hitta i landet och köket är relativt likt den matkultur som finns i hela Östafrika även om det skiljer sig lite. Åker du till Tanzania och slår dig ner på en restaurang och beställer en maträtt med ett swahiliskt namn så är det väldigt troligt att rätten innehåller antingen kokosnöt eller banan, eller kanske båda två. Mycket av maten här är nämligen gjord av dessa råvaror och kokosmjölk kan användas i såväl soppor som till grönsaker, fisk, kött, äggrätter och fågel. Det händer även att det används i efterrätter. Bananer är vanligare i stuvningar och används även till rätter med fisk och fågel.

Eftersom frukt också är väldigt tillgängligt i landet så förekommer även dessa ofta inom matlagningen, och även lokala kryddor och rötter. Här används en kombination av gamla och traditionella matlagningsmetoder med nya och moderna och i själva köket använder man sig av spisar av fotogen och kol för att tillaga maten, men även ibland med hjälp av flata stenar över en öppen eld precis som på den gamla tiden. Till maten kommer det nästan obligatoriska brödet chapati och detta kan man äta under tiden man äter sin maträtt, det används även för att skrapa upp de sista matresterna från tallriken.

Tanzanias nationalrätt är ugali, som vanligtvis är en gröt bestående av majsmjöl, serverad med kött, fisk, grönsaker eller bönor. Andra populära rätter är nyama choma (grillat kött med grillad banan eller ugali vid sidan av) och pilau, en västindisk risrätt.

När du befinner dig i Tanzania så finns det såklart mängder av olika restauranger att välja mellan, utspridda över hela landet. Några av de mest populära restaurangerna är exempelvis Emerson Spice, Cape Town Fish Market, House of Spices, Khan’s BBQ och många fler. På Emerson Spice (Zanzibar) får du lyxen av att sitta och avnjuta maten på takterrassen medan solen går ner. Här får du toppservice och även femrättersmenyer med de allra bästa råvarorna. Du tar av dig skorna och sätter dig ner på kuddar på golvet. Cape Town Fish Market ligger på Msasani Bay i Dar es Salaam och här har du nära till havet medan du sitter och äter. Här får du även uppleva levande musik medan du äter av vad havet har att erbjuda, de har ett fantastiskt utbud av både fisk och skaldjur.

På Zanzibar hittar du även tidigare nämnda restaurangen House of Spices, en restaurang som håller sig en bit från havet och istället låter dig spana ner på stadens gator från där du sitter uppe takterrassen. Här är servicen underbar och maten likaså med ett bra urval med mycket skaldjur och häftiga kryddkombinationer som passar bra till den öl och vin som de serverar. I centrum av Arusha hittar du den fantastiska restaurangen Khan’s BBQ som bjuder på en varierande buffé av grillat som passar de flesta. Den smakrika maten och den goda servicen gör även denna plats till en minnesvärd upplevelse. Så när du lägger din semester i detta fantastiska land så rekommenderar vi starkt att söka dig bort från hotellet och testa på de restauranger som städerna har att bjuda på, annars kommer du missa en stor del av landets atmosfär.

House of Spices

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: