Serengeti – guide till en av världens mest mytomspunna platser

Serengeti – ett paradis för djuren

Många av djuren som du kommer få turen att skymta på nära håll när du är här är giraffer, topiantiloper, impalor, vårtsvin, afrikanska bufflar, koantiloper, lejon, leoparder, servaler, geparder, manguster, öronhundar och hyenor. Hyenorna brukar även höras mycket under natten. Men här finns elefanter, noshörningar och många fler arter. I Serengeti kan du hitta alla Big Five.

Två av våra populäraste safariresor till Serengeti:

safari i Tanzania - Serengeti och Ngorongoro

Naturen i Serengeti

Naturen i Serengeti är varierande och här återfinns både stora grässlätter, låga berg, trädsavann och akaciesavann. Men här finns även granitöar som ofta ligger på en liten guldgruva. Tack vare dess vegetation och klippor så är detta nämligen en populär plats för många olika sorters djur, speciellt de stora kattdjuren.

En annan anledning till områdets dragningskraft är på grund av att det är här som många av de afrikanska naturfilmerna du har sett, eller ser på, har spelats in. När du kommer hit och upplever det rika och varierande djurlivet och de vidsträckta vyerna över landskapet så känns det nästan som att du är en statist i ett naturprogram.

Migrationen – när savannen rör sig

Serengeti gränsar mot Kenyas park Masai Mara. Åven om denna gräns är stängd är det inget de stora hjordar med zebror och gnuer bryr sig om. Dessa djur följer regnen mellan de två områdena – migrationen. Detta anses vara ett av de största djurskådespel som Afrika har att bjuda på. Men mestadels så är det i Serengeti som du hittar dem, här befinner de sig under den största delen av året.

MIGRATIONEN SERENGETI
Gnuer som korsar Mara floden under den stora migrationen i Serengeti

Att ta sig till hit

För att ta dig till Serengeti, så får du resa lite längre. Denna nationalpark ligger nämligen längst bort i norra Tanzania. 
Vägarna som leder hit är inte heller i bästa skick. Du kommer behöva stå ut med både gupp, hål och dålig beläggning. Många tar sig hit med safaribil från Arusha. En sträcka som kan ta ca 7 timmar. Vill du hellre vara där inom en timme så finns det även safariflyg som kan ta dig dit. Men många tycker att den bökiga bilresan är en del av Afrikas och safarivärldens charm. Och det finns såklart alltid mycket att se på vägen här också!

LÄS MER OM

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: