fakta om serengeti

5 fakta om Serengeti – ett av världens äldsta ekosystem

Inlägget är publicerat i kategori:

Serengeti – ändlösa vidder av savann, ett vidsträckt gräshav. Här och var sticker vackra acacior upp som vackra paraplyer som skänker skugga åt savannens djur. Vackra kopjer där du med lite tur kan se lejon ligga på graniten och sola. Välkommen till Serengeti, Tanzanias näst största nationalpark efter Selous men den mest kända. Serengeti är en av världens populäraste safaridestinationer och besöks av massor av människor varje år. Parken är stor som hela Hälsingland eller 5 hela Gotland med sina 14 750 km2 och här lever miljontals djur fritt. Nedan bjuder vi på 5 fascinerande fakta om Serengeti:

*I Serengeti sker ett av Afrikas 7 underverk, migrationen, årligen. Under perioden juni-augusti följer mer än en miljon gnuer, 200 000 zebror och 300 000 thomasgaseller regnen norrut och vandrar från Serengeti in i Masai Mara i Kenya. Ett av världens kanske mäktigaste naturfenomen.

*Serengeti är ett av världens äldsta ekosystem och väldigt lite har förändrats här under de senaste 1 miljon åren. Du hittar fortfarande samma djurarter, växter och vattendrag här. I samma geografiska område, i angränsande Ngorongoro, har man även hittat de äldsta spåren av människor. Kvarlevor som är över 2 miljoner år gamla.

*Ol Doinyo Lengai som betyder Guds berg på masai är den enda aktiva vulkanen i området. Ol Doinyo är en stratovulkan som är unik på så sätt att den ger ifrån sig karbonatit som i sin tur leder till unika betesmarker med suckulenter. Det gör området kring vulkanen till ett viktigt betesstopp under den årliga migrationen.

*Serengeti etablerades redan år 1920 klassades sedan som nationalpark 1951. 1981 togs parken upp på Unesco’s världsarvslista.

*Namnet ”Serengeti” kommer från det ord som användes av massajerna för att beskriva området, siringet, som betyder ”platsen där landet fortgår för evigt” eller ändlösa vyer.

*Serengeti är hem till inte mindre än 30-40 däggdjurs arter som gnuer, bufflar, elefanter, kattdjur & giraffer. Dessutom hittar du inte mindre än 500 fågelarter i parken. I Serengeti kan du träffa på “The Big Five” – lejon, leopard, elefant, buffel & noshörning.

Du hittar information om våra safariresor här & här


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: