mat i tanzania, tanzaniska maträtter, kryddor

5 maträtter du måste prova i Tanzania

Inlägget är publicerat i kategori:

Mat är ett fantastiskt sätt att upptäcka och lära dig mer om det land du befinner dig och i Tanzania finns det en mängd rätter ”du måste” prova. För i ett land med över 120 stammar och århundraden med influenser från världens hörn hittar du ett spännande och varierat kök.

Stapelvarorna i det tanzaniska köket är stärkelserika och du kommer finna att basen i många rätter är majsmjöl, ris, böner, hirs & durra. Andra populära ingredienser är kokosnöten och banan. I Tanzania odlas minst 17 olika bananer, både matbanan och den vi är mer vana med, den sötare varianten.

Zanzibar som har varit centrum för handel av kryddor i hundratals år och där det fortfarande finns stora kryddodlingar bidrar med smaksättningar som curry, kanel, kryddnejlika, chili och kummin.

RES MED OSS PÅ SAFARI

Ugali – Tanzanias nationalrätt

Bäst kan kanske Ugali beskrivas som en fast gröt, oftast har den konsistensen som en polenta. Vanligtvis görs den av majsmjöl men den kan även göras på kassavamjöl, durra eller hirs. Du äter ugalin med handen genom att rulla den till en boll, tryck sedan till med tummen och du har en liten sked som du kan skopa upp såser och grytor med. Ugalin äts i stort sätt dagligen och serveras som ett tillbehör till det mesta, grönsaker, fisk, soppa…

Pilau – smaksatt ris

Pilau är ett smaksatt ris med starka indiska influenser. Som alla populära rätter finns många olika sätt att smaksätta ditt ris men vanliga kryddor är ingefära, kanel, kardemumma, kryddnejlika, vitlök, salt & peppar.

Zanzibar pizza

Zanzibar pizza är egentligen mera likt en fylld pannkaka än pizza. Du gör helt enkelt en deg av mjöl, olja och vatten som du kavlar ut tunt och lägger den topping du önskar på. Sedan viker du ihop den, steker och serverar. Kanske en rätt som smakar allra godast på Forodhani matmarknad, Stone Town, Zanzibar.

Här kan du läsa en härlig artikel om Zanzibar pizza hos BBC

Rätter med Ndizi

Ndizi är helt enkelt banan på swahili. Det är en väldigt populär ingrediens i den tanzaniska maten framför allt i norra Tanzania där den odlas i mängd. Du hittar den i rätter som Ndizi na nyama en gryta med kött och banan eller supu ya ndizi. Men den serveras gärna även som ett tilltugg friterad kryddat med muskot & citron.

Mchuzi wa Samaki

Mchuzi wa Samaki är en mycket populär fiskgryta. Vilken typ av fisk du använder handlar mycket om vilken del av Tanzania du befinner dig i. Du gör sedan en sås av tomater, lök, grön paprika, morötter, kokosmjölk, currypowder & citron. En smakrik rätt som med fördel serveras med ris. Toppa med färsk koriander.


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: