Reseguide – sevärdheter och utflyktsmål i Tanzania

Allt vad en resa till Tanzania har att erbjuda vid sidan av safari

Sagolika stränder i Tanzania

Dykning & snorkling på Zanzibar, Pemba & Mafia

Eftersom den Indiska Oceanen bjuder på korallrev och ett fantastiskt djurliv under ytan så finns det goda möjligheter för både dykning och snorkling. De bästa och största möjligheterna till dykning och snorkling har du om du tar dig ut till antingen Zanzibar, Pemba eller Mafia Island. Det finns såklart även möjligheter vid fastlandet, men ute på öarna är det desto vanligare. På Mafia Island kan du utforska ett av de hälsosammaste och mest mångsidiga korallrevssystem som finns att hitta, och ett varmt vatten som i genomsnitt håller sig på 26 grader, och med en synlighet på 25-30 meter. Här får du alla förutsättningar till att få uppleva livet under ytan på bästa möjliga sätt. Även på Zanzibar finns det mycket att välja mellan och du får uppleva underbara korallrev och ett djurliv i många olika färger. En del av områdena under vattenytan är fortfarande väldigt oupptäckta och här får du verkligen en känsla av att vara en besökare i en helt annorlunda och ny värld.

Dyk på Mafia

Bestiga berg i Tanzania

Resa till Tanzania

Vill du nå den absolut högsta punkten så är det Kibos topp som du ska sikta in dig på och gå mot. När du väl kommit upp så kommer du att chockas över den magiska värld som sprider sig långt under dina fötter. Här har du utsikt över Tanzanias och Kenyas vidsträckta landskap. Även om att nå till toppen är ett mål, så är det långt ifrån allt som denna resa upp har att erbjuda. Bergets placering vid ekvatorn har resulterat i varierande temperaturer på berget, något som bidrar till att det finns fem stycken olika klimatzoner representerade.

I varje zon finns skiftande ekosystem, och när du då vandrar upp längs berget så får du vara med om en skiftande natur som är svår att slå. När du börjar längst ner vandrar du genom låglänta sluttningar som mestadels består av odlad mark med bland annat majs, kaffe och bananer. Fortsätt ta dig uppåt och naturen byter skepnad till en tät regnskog med ett livligt djurliv, som bland annat bebos av leoparder, elefanter och antiloper.

Resa till Tanzania, bestig Kilimanjaro

Sedan mynnar regnskogen ut i hedar som istället täcks av jätteljung och de märkliga jättelobeliorna. När du väl tagit dig igenom denna del så når du ett landskap som ser ut som en surrealistisk alpin öken tack vare att bara härdiga lavar och mossor överlever här. Väl uppe på toppen så kommer du mötas av ett kargt bergslandskap med snö och glaciärer.

Det kanske är just på grund av denna omfattande miljö som gör detta berg till ett så attraktivt utflyktsmål, du får nästan känslan av att göra en jorden-runt-resa på bara några tusen meter. Men en stor anledning är förmodligen också att det är en av världens mest tillgängliga toppar. Här kan både nybörjare och världsvana bergsbestigare ta sig upp utan någon särskild typ av utrustning. Men det finns olika trekkingrundor som håller olika svårighetsgrader.

Glöm inte Tanzanias städer

Har du fått lite nog av miljöer som får dig att tappa andan eller avslappnande stunder på de kritvita ständerna så kan huvudstaden vara nästa på listan. Tanzanias huvudstad heter Dodoma och ligger mitt i hjärtat av landet. Här har du ett avstånd på 486 km till Dar es Salaam om du vill ta dig in från stränderna eller tvärtom.

Dodoma är inte landets största stad, det är Dar es Salaam, men det bor ändå ca 2 miljoner människor i hela regionen. Dodoma är inte ens nära att vara ett lika populärt resmål som Dar es Salaam eller Zanzibar, utan snarare tvärtom. Turismen är minimal och de som faktiskt kommer hit brukar vara volontärarbetare av något slag. Så vill du ta ett steg bort från turismen och istället få uppleva det genuina Tanzania så är det hit du ska bege dig. Vill du få den maximala genuiniteten så kan du även passa på att passera landsbygden i Dodoma där många människor fortfarande idag lever väldigt primitiva liv och enbart försörjer sig på sitt jordbruk.

Resa till Tanzania, besök Dar es Salam
Dar es Salaam

Vad finns det att göra i Dodoma

Så vad kan du som turist göra i huvudstaden? Ja, det finns en hel del att både se och göra här. Bland annat så har du Gaddafi-moskén som är en av Östafrikas största moskéer och ett absolut måste att se.

Vi får absolut inte glömma Kolo Rock Paintings som är uråldriga stenmålningar på platsen Kolo Rock. Hit kan det ta några timmar att ta sig från staden och det är rekommenderat att i förväg hyra en privat transport både vägen dit och hem. Även om det tar sin tid att komma ut dit så är det verkligen inget du kommer att ångra när du väl står framför målningarna!

Sugen på vin? Ta ett besök till italienska Cetawicos vingårdar som ligger alldeles i närheten av Dodoma. Här kommer många att tycka att ett besök är väl värt, oavsett om man är vinfantast eller bara tycker om att avnjuta ett gott glas.

Och sedan finns det såklart också museum som borde besökas, bland annat så har vi Museum of Geosciences som lurar på en imponerande stensamling från flera geologiska formationer. Så gillar du stenar är det värt ett besök, annars får du avgöra själv. Det ligger i vilket fall som helst bara en liten promenad från parlamentet i staden, så det är väldigt lätt att svänga förbi om du skulle vilja. Då får du även se parlamentet om du passerar förbi där.

Ta dig runt i Dodoma

Att ta sig runt i huvudstaden Dodoma är inte alls svårt, det finns många trafikmöjligheter att dra nytta av som bland annat taxi, dala-dalas eller buss. Men även att ta sig till staden är lätt tack vare alla förbindelser som idag finns till kringliggande städer. Det finns bland annat dagliga förbindelser till Dar es Salaam som ofta står högst upp på varje turists lista, och också bussar till Arusha om du vill göra ett besök här. Tanzania i det stora hela bjuder på så omfattande saker och miljöer att man hittar något för alla smaker. Låt dig trollbindas av djuren på safari, upptäck världen under havsytan, upplev mängder av olika naturmiljöer, sola på kritvita stränder eller känn på storstadspulsen. I detta land kan du få ut mycket av din semester på många olika sätt. Skriv till info@tanzaniaresor.net för mer information.

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Senaste inäggen från vår Tanzaniablogg: