Byggnader i Stone Town, Zanzibar

På vandring genom Stone Towns arkitektoniska arv

Inlägget är publicerat i kategori: ,

I Stone Town finns idag runt 1700 hus i mer eller mindre bedrövligt skick men med bara en uns av fantasi är det inte svårt att föreställa sig hur vackert där måste varit. Husen är ofta uppförda i arabisk stil med tjocka stenväggar för att hålla värme och fukt stången. Vad som kanske utmärker huset allra mest är de berömda magnifika zanzibardörrarna. De allra äldsta är gjorda i burmesisk teak ett träslag som inte längre går att få tag i. Vid tillverkning av de lite nyare har istället östafrikansk teak används. Dörrarna är oftast tillverkade av indiska hantverkare. Nedan är en sammanställning på intressanta byggnader att besöka i Stone Town.

Läs mer: Våra resor till Zanzibar

Karta över Stone Towns intressanta byggnader

The Old Dispensary

The Old Dispensary är uppfört av Thaira Thoppen år 1887. Mr Thoppen var då Zanzibars rikaste man och det gamla apoteket är kanske Stone Towns absolut vackraste hus. Här kan du även se de utsökta balkongerna som ofta utsmyckar husen.

Läs mer: Reseguide Zanzibar

Malindi moskén

En av de äldsta moskén på ön med anor från 1400-talet. Moskén har några ovanliga arkitektoniska former som den konformade minareten. Du är som ickemuslim icke välkommen in men utsidan går att beskåda.

Sultanpalatset/Beit-el-Sahel

Sultanpalatset är i dag museum där du kan få en inblick i hur livet kunde se ut för den kungliga familjen på Zanizbar. Trots att palatset delvis blev förstört av brittiska bomber 1896 kan du här fortfarande se möblemang & tavlor som hör palatset till.

Shakti templet

Shakti-templet är ett gammalt hinduistiskt tempel som ligger på de smala gatorna i Stone Town. Det utsmyckade templet hade en stor församling innan ett stort antal hinduer lämnade ön 1964 i samband med revulotionen. Templet stängdes då och öppnades igen 1982. Trots att det finns få hinduer kvar på ön bevarar templet fortfarande det hinduiska arvet. Shakti templet är öppet för besökare

House of Wonders – Beit-El-Ajaib

House of Wonders byggdes på 1870-talet till Sultan Barghash och är Zanzibars största & högsta byggnad. Det är nu stängd för renovering och inget datum finns för ett ev återöppnade. House of Wonders House är ett av Zanzibars mest kända landmärken. Det uppfördes på 1870-talet med smala imponerande stålpelare och balkonger med utsikt över vattnet. Dess enorma snidade dörrar sägs vara de största i Östafrika. Portarna är flankerade av två bronskanoner med portugisiska inskriptioner från 1600-talet.

Byggnader i Stone Town, Zanzibar

The Old Fort

Zanzibars äldsta byggnad med ett brokigt förflutet. Det byggdes av Omani-araberna efter att de hade besegrat och utvisat portugiserna 1699. Byggnaden har tjänstgjort som garnison, fängelse, tågterminal, damklubb, teaterscen och är numera huvudkvarter för Zanzibars årliga filmfestival

Hamambadet

Precis som House of Wonders var det Sultan Barghash som lät bygga hamambadet som var Zanzibars första publika badinrättning. Det var dock inte gratis att besöka badet så det var bara Zanzibars mer välbemedlade befolkning som hade möjlighet att utnyttja badanrättningen. Både kvinnor & män var välkomna under olika tider. Tyvärr är badet inte längre i bruk men öppet för besökare.

Christ Church

Kyrkan byggdes på sju år, mellan1873 -1879, på initiativ av Edward Steere, den tredje anglikanska biskopen på Zanzibar. Som de flesta byggnader i Stone Town är den mestadels gjord av korallsten. Den har ett unikt betongtak format i ett ovanligt fatvalv och den övergripande strukturen blandar vinkelrätt gotiska och islamiska detaljer. Kyrkan uppfördes som en symbol för tidigare tyrannerier i samband med att slavhandel förbjöds på ön 1863.

Byggnader i Stone Town, Zanzibar

Förslag på fler saker att göra hittar du i inlägget 7 tips på saker att göra i Stone Town eller Sevärdheter i Stone Town.

Foto: Cathinka Ingman, Algarve 

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: