Dricks på safarin? Hur mycket ska jag egentligen ge?

Inlägget är publicerat i kategori: ,

En väldigt vanlig fråga inför en Tanzania resa är hur det fungerar med dricksen. Vem ger vi dricks? Hur mycket? När? I Tanzania är det vanliga att ge dricks men självklart ska du inte ge dricks för en undermålig tjänst medan en osedvanlig god utförd tjänst kan få lite extra dricks. Lönerna i Tanzania är väldigt låga så en väl avvägd drickspeng kan underlätta en tämligen tuff vardag. Men att överdricksa är inte bra eftersom det skapar osunda förväntningar och skapar obalans mellan olika yrken. För att underlätta ger vi här några råd att tänka på när du ska åka till Tanzania och/eller du ska på safari.

Safari, resa till tanzania, leopard

Dricks till din safariguide

En kunnig, trevlig guide som anstränger sig för att göra just din safari till en höjdpunk är av stor betydelse för din totala safariupplevelse och i Tanzania är det kutym att ge guiden dricks. En bra utgångspunkt är $10 per person och dag. Reser du med oss på Kenzan Travel är denna dricks inkluderad i ditt pris för resan, allt för att underlätta för dig.
Är ni exceptionellt nöjda kan ni avrunda uppåt likaså om ni bara är två i er safaribil. För medföljande barn kan hälften lämnas.

Tips hur du kan tänka kring dricks på din safariresa till Tanzania.

Dricks på lodger och hotell

På många loger finns en tipbox i receptionen. Den har den stora fördelen att dricksen fördelas mellan alla medarbetare så att även de som inte har direktkontakt med gästerna kan få en del av kakan. Kocken har tillexempel stor del av din matupplevelse men får sällan dricks direkt. Finns det någon på lodgen som har gjort något utöver det vanliga så dricksas direkt men glöm inte att även lägga en slant i boxen om du är nöjd med totalupplevelsen. Tänk en nivå runt $5-$10 per rum & dag.
Detsamma gäller om du fortsätter din resa till Zanzibar. Om du vill lämna dricks gör det i boxen för den gemensamma dricksen.

Tips hur du kan tänka kring dricks på din safariresa till Tanzania.

Dricks på restauranger

När du är ute och äter på en restaurang och är nöjd med mat & service så är det såklart uppskattat med dricks. En summa på runt 5% av totalbeloppet är en bra nivå om inte notan redan har lagt på en serveringsavgift.

Övrig dricks

Om du får hjälp med ditt bagaget är $1/väska en rimlig nivå och till taxichauffören kan du jämna summan uppåt.

Vad gäller när du bestiger Kilimanjaro?

Det ingår ett gäng människor i ditt team när du ska upp på toppen av Afrikas högsta berg. Här är hur du kan tänka om ni är 2 i gruppen och har max 15 kg packning var:
Bergsguiden $20/dag/grupp
Assisterande bergguide $15/dag/grupp
Kocken $10-$15 dag/grupp,
Bärare $8/bärare/dag.
Räkna med 3 bärare per klient om du har mer än 15 kg tillkommer bärare.

När ska du lämna pengarna?

Du bör lämna dricksen, helst i förseglat kuvert, i slutet av din safari/hotellvistelse eller annan utflykt dvs inte varje dag.


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: