Mafia Island

Mafia Island – en mindre exploaterad del av Tanzanias övärld

Inlägget är publicerat i kategori:

Har du redan varit på Zanzibar eller uppskattar du ställen lite bortanför de mer turisttäta områdena? Då är Mafia Island för dig. Mafia är beläget utanför Tanzanias kust strax söder om Dar es Salaam. 

Några av de mest lockande fördelarna med att välja Mafia framför Zanzibar är dels dess avskildhet och dels dess orörda skönhet. De som söker en mer autentisk upplevelse kommer att uppskatta Mafia Islands lugna stränder och tempo. 

Om du dessutom gillar livet under vatten är det här definitivt stället för dig. För Mafia ligger delvis i Mafia Island Marine Park som spänner över inte mindre än 822 km2 . Området omfattar södra Mafia, flertalets bebodda och obeodda öar samt omgivande vatten. I marinparken får du möjlighet att uppleva några av de artrikaste korallreven i världen.

Kort om Mafia Island – dess historik

Mafia Island, även känd som Chole Shamba, har en lång och mångfacetterad historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ön har varit bebodd i århundraden och har spelat en betydande roll i regionens handels- och kulturliv.

Precis som många andra öar längs den östafrikanska kusten har Mafia varit en viktig knutpunkt för handel och kulturellt utbyte. Det är känt att människor har bott på ön sedan antiken, och dess geografiska läge har gjort den till en plats av betydelse för handelsvägar och sjöfart.

Historiskt sett har Mafia Island haft anknytning till den swahiliska kulturen längs östafrikanska kusten. Swahili-folket var kända för sin handel och sjöfart, och deras närvaro i regionen har sannolikt påverkat Mafia Islands kultur och samhälle på olika sätt. Även om det inte finns några direkta bevis för att Mafia Island var en del av det Swahili-riket som exempelvis Kilwa, har ön utan tvekan spelat en roll i det bredare kulturella och ekonomiska nätverket längs kusten.

Mafias befolkning

Dagens befolkning på Mafia Island är relativt liten, med uppskattningar som pekar på att mellan 40 000 och 50 000 människor är bofasta invånare. De flesta av dessa invånare livnär sig på fiske och jordbruk. Fiske har traditionellt sett varit en viktig del av ekonomin på ön, och många familjer är beroende av havet för sin försörjning. Jordbruk är också vanligt förekommande på Mafia, med odling av grödor som ris, kassava och kryddor.

Mafia Island, precis som Zanzibar och större delen av Tanzanias kustregion, har en övervägande muslimsk befolkning. Islam är den dominerande religionen på ön, och många invånare praktiserar sin tro i det dagliga livet. Moskéer är vanliga förekommande på ön, och islamska traditioner har en betydande närvaro.

Mafia Island – för dykentusiasten

För dykentusiaster erbjuder Mafia Island bra möjligheter till spännande undervattensupplevelser. Öns undervattensvärld är rik på marint liv och korallrev som är välbevarade tack vare öns relativt låga besöksantal. Dykning och snorkling är därför särskilt populärt här, med möjligheter att bevittna allt från färgglada korallträdgårdar till majestätiska hajarter och sköldpaddor.

Exempel på några bra dyk & snorkelområden är:

Mange Reef

Mange Reef är en av de mest populära dyk- och snorklingsplatserna på Mafia Island. Detta korallrev är känt för sin otroliga biologiska mångfald och färgglada marina liv. Vid Mange Reef kan du förvänta dig att simma bland stora korallformationer, som är hem för en mängd olika fiskar, inklusive anemonfiskar, papegojfiskar, kirurgfiskar och många fler. Du kan också ha möjlighet att se sköldpaddor, revhajar och andra marina varelser som rör sig i det kristallklara vattnet.

Kitutia Reef

Kitutia Reef är en annan spektakulär plats för snorkling och dykning på Mafia Island. Här kan du förvänta dig att utforska en mängd olika korallträdgårdar och revformationer som är hem för ett överflöd av marint liv. Du kan simma bland färgglada fiskar i alla former och storlekar, inklusive snappers, wrasses, angelfish och triggerfish. Dessutom är Kitutia Reef känd för sina stora kolonier av barracuda och ibland även mantor som glider graciöst genom vattnet.

Chole Bay Marine Park

Chole Bay Marine Park, beläget utanför kusten av Mafia Island, är ett skyddat område som erbjuder fantastiska möjligheter till snorkling och dykning. Det här anses vara en av de bästa dykplatserna Afrika och kanske tom i världen. Parken erbjuder ett rikt undervattensliv med över 50 olika typer av koraller och över 460 olika fiskarter. Dessutom är bukten hem för fem olika arter av sköldpaddor.

Här kan du utforska en mängd olika dykplatser, inklusive undervattensgrottor och klippformationer som är hem för en mängd olika marina livsformer. Förvänta dig att se allt från små korallfiskar till stora rovfiskar som barracuda och snappers. Du kan också ha chansen att stöta på sköldpaddor, revhajar och andra fascinerande varelser under din dykning i Chole Bay Marine Park.

Jibondo Wall

För de som är mer erfarna dykare är Jibondo Wall en spännande dykplats att utforska på Mafia Island. Denna plats är känd för sin dramatiska vertikala vägg som sjunker ner i djupet och är täckt av vackra korallformationer och svampar. Vid Jibondo Wall kan du förvänta dig att upptäcka en mängd olika marina livsformer, inklusive stora rovfiskar som snappers och grouper, samt hajar och sköldpaddor som ofta ses kryssande längs väggen.

Vill du vandra på Mafia Islands?

Många aktiviteter på Mafia är såklart vattenbaserade men även för landkrabban finns det att göra. Här kommer ett par förslag på vandringar du kan göra: 

Chole Ruins Trail

Vandring längs Chole Ruins Trail tar dig genom en fascinerande historisk plats med ruiner från en gammal Swahili-by. Chloe är en lite ö strax utanför Mafias östra kust. 

Mangrove Walk

Utforska mangroveträsken på Mafia Island genom en guidad vandring längs Mangrove Walk. Du kommer att få en unik möjlighet att lära dig om mangroveekosystemet och dess betydelse för öns biologiska mångfald och ekologiska balans. 

Kilindoni – Kanga Trail

Denna vandringsled tar dig genom vackra landskap och byar på Mafia Island. Förvänta dig att passera genom grönskande skogar, över slingrande åkrar och förbi små byar där du kan interagera med lokalbefolkningen och lära dig mer om deras livsstil och kultur. 

Chole Bay Trail

Utforska kustlinjen och de natursköna områdena längs Chole Bay genom denna vandringsled. Förvänta dig att vandra längs sandstränder och klippiga kuststräckor med möjlighet att beundra det kristallklara vattnet och kanske till och med få en glimt av marint liv som simmar nära kusten. 

Mafias genuina lokala kultur

En annan fördel med att välja Mafia Island är möjligheten att uppleva genuin lokal kultur och tradition. Medan Zanzibar har blivit alltmer kommersialiserad behåller Mafia sin autentiska karaktär.

Besök tex Mafiaöarnas huvudstad, Kilindoni, som är liten och välkomnande. I den ligger hamnen, där fiskaren och färjorna kommer och går, samt flygplatsen med en landningsbana. På huvudgatan finns en lugn, utbredd marknad som säljer allt från frukt till fotbollsdräkter. På kvällen ställer kvinnor upp bord och stolar på gatorna dit du kan gå och prova lokal mat.

Hur tar du dig till Mafia?

Med flyg från Dar es Salaam, tid 1 timme och 40 minuter. Om du är riktigt äventyrlig går det färja från Nyamisat, ca 20 mil söder om Dar.

Var bor du på Mafia?

Det finns ett 20-tal boenden på ön. De flesta ligger på den södra delen. Vi rekommenderar att boka boende innan du åker till ön.

När ska du åka till Mafia Islands?

Annat som är bra att veta inför din resa till Mafia

  • Det finns bara en bankomat på ön och den finns vid flygplatsen.
  • Flygplatsen ligger i Kilindoni.
  • Om du bor i Utente som är en del av marinparken tillkommer en kostnad på USD23 per pers/dag, betalas med kort.
  • Enklaste sättet att ta sig runt ön är med boda-boda (typ tuktuk).

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: