Dykning på Zanzibar, Dykning i Tanzania

Dykning på Zanzibar & resten av Tanzania

Inlägget är publicerat i kategori: ,

Även om Tanzania definitivt är mest känt för sina otroliga safaris är det kanske inte lika känt som dykdestination. Men helt klart är att Tanzania är en av östafrikas bästa dykdestinationer. Främst är det dykning på Zanzibar som lockar men du hittar troligtvis än bättre dykning på de närbelägna öarna. Här presenterar vi några av Tanzanias & Zanzibars bästa dykplatser.

Allmänt om dykning på Zanzibar & i Tanzania

Med vattentemperaturer på minst 25C under hela året, utmärkt sikt under vattnet och oändligt solsken, möjliggör klimatet bra förutsättningar för din dykning på Zanzibar med kringliggande öar.

Om du är ute efter bästa siktdjup är bästa tiden att resa till Tanzania från oktober till mars, medan december till mars och juli till oktober är de bästa tiderna att resa vädermässigt. April till juni och oktober till november kan vara ganska regniga.
Starka strömmar är inte ovanligt när dyr dyker i Tanzania så se till att ha duktiga instruktörer med dig.

Om du är ett fan av valhajar, se till att du reser till Tanzania under månaderna november till februari, eftersom detta är säsongen för valhajar och Manta Ray i Indiska oceanen.

Dyk på Zanzibar & Mnemba atollen

Zanzibar ligger bara en kort båttur eller flygtur utanför Tanzanias kust. På grund av tillgängligheten är kanske Zanzibar dit det kommer absolut flest för att dyka och överallt på ön hittar du dykarrangörer både för nybörjare och mer avancerade dykare. Du kan även enkelt ta ditt dykcertifikat här.
De bästa dykmöjligheterna finns på den nordligaste spetsen, runt Nungwi. Under månaderna september/oktober besöks Nungwi av ett stort antal migrerande spermvalar samt knölvalar. December till april är en bra tid att se mantor och valhajar.
Mnemba Atoll ligger bara en timme från Nungwi och har varit känd av besökare som Östafrikas tropiska fiskhuvudstad. Mnemba kryllar av revfiskar och episka driftdykningsmöjligheter samt väggdykning. Det finns något för alla på denna plats.

Läs om en dykutflykt vid Mnemba hos Daniel, FlyingDryden

Pemba

Pemba Island är Tanzanias nordligaste ö och ligger strax norr om Zanzibar. På Pemba Island kan du bl.a. göra otroliga koralltäckta väggdyk, simma bland vackert färgade rev och vajande hornkoraller. Revlivet är sensationellt runt den här avlägsna atollen och en sikt på mellan 20-40 meter är inte ovanligt. Arter du hittar i vattnen runt Pemba är te.x. drakfisk, sjöhäst, tryckarfisk, bladfisk, & örnrocka, men även djur som delfiner, karettsköldpaddor och gröna havssköldpaddor.
Om du är intresserad av haj är North Horn att rekommendera (för avancerade dykare). Här hittar du arter som White-Tips, Silvertips och Hammerheads.
Andra dykplatser runt Pemba är Swiss Reef, Shimba Hills, House Reef, Scopion’s Nest och Fundu Gap.

Mafiaön

Mafia Island må vara litet och avskilt där det ligger ca 200 km söder om Unguja (det som i folkmun ofta omtalas som Zanzibar) men det är fortfarande Tanzanias tredje största ö och en av de bästa dykplatserna i hela Afrika. 1996 blev vattnen utanför Mafiaön klassad som marinpark (Rufiji Mafia Island Marine Reserve) och är idag östafrikas största. Vattnen runt maffian är hem för över 42 typer av koraller och mer än 400 fiskarter. Allra mest känt är Mafiaön kanske för valhajen som håller till här under perioden november till april (absolut bäst chans att se dem är under november-december). Har du tur kan du även stöta på den ståtliga manta ray:en i dessa vatten.
Under augusti-september kommer knölvalen på besök. Man kan se dem omkring södra ön när de på väg till varmare vatten med sina kalvar.

Majoriteten av dykplatserna på Mafia finns runt i Chole Bay vilket inkluderar inkluderar Kinasi Wall och Milimani Reef. Om du tar dig utanför Chole Bay finns dykplatser som Jina Pass och Dindini Wall.

Leven Bank – för den mer avancerade dykaren

Leven Bank är ett undervattensberg i Pembakanalen utanför Zanzibars norra spets och är enbart för avancerade dykare. Berget börjar på ca 15 meters djup för att ta dig ner över 30 meter. Om du är dykaren som letar efter en dykplats full av spänning och äventyr är denna plats kanske något för dig. I superstarka strömmar dyker du med stora fiskar som Muränor, barracuda, hem för stora fiskar inklusive Barracuda, Kingfish, Trevally och stora muränor.

Tanganikasjön – annorlunda dykning i Tanzania

Tanganyikasjön är en annorlunda dykdestination. Tanganyika gränsar till inte mindre än fyra länder: Tanzania (46% av sjön tillhör Tanzania), Demokratiska republiken Kongo (DRC), Burundi och Zambia. Tanganyikasjön världens längsta sötvattensjö med sina 673 kilometer. Dessutom anses sjön vara den näst äldsta sjön i världen. Tack vare sin ålder och ekologiska isolering är det hem för ett exceptionellt antal endemiska fiskar. Det finns 300 fiskarter identifierade i sjön och 95 % av dem är endemiska (finns bara i den sjön).

Här kan du läsa mer om:
Våra safariresor

LÄS MER OM HÄRLIGA


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: