En resa till Zanzibar 2020

Tillbaka på Zanzibar

Inlägget är publicerat i kategori:

Det är dags att lämna fastlandet för några dagar på Zanzibar. Efter en god frukost samt minst 2 extra koppar kaffe då kaffet smakar så otroligt gott så är det dags att lämna safariäventyret för denna gången. Precision Air överraskar glatt med att avgå i tid från Kilimajaro Airport till Zanzibar, en vana de mer än gärna får hålla fast vid även efter pandemin!

Vid ankomst till Zanzibar står Saleh, min vän och tillika Kenzan Travels agent på ön och väntar på mig.  Det känns lite som att komma hem då jag varit här så många gånger. Innan det är dags att somna in omsvept av det ljumma klimatet på Tempo House Hotel, Stone Town hinner jag med ett besök på Forodhani Garden. På Forodhani pågår som vanligt den stora matmarknaden precis som alla övriga dagar året runt.

En resa till Zanzibar 2020

Vidare färd norrut, mot Nungwi

Efter frukost kommer Saleh med sin fru Neema och sin lille son Naaman. Jag är hans svenska ”Bibi”  men då jag inte sett honom sen han var 4-5 månader så är han jätteblyg för mig, men en glass råder bot på det:)

Valkampanjen inför det tanzaniska valet den 28 oktober pågår för fullt. I morgon hålls ett stort möte här i Stone Town med både Tanzanias & Zanzibars presidenter. I vanliga fall hade jag tyckt att det var jätteintressant att närvara men så här i covid-tider så känns att delta vid ett massmöte att utmana ödet lite väl mycket.

Istället far jag norrut mot öns norra spets och byn Nungwi. Jag bor på mitt absoluta favorithotell här, Langi Langi. Beläget i princip på stranden, otroligt god mat, lokalägt och med all den trevliga personalen från Zanzibar fyller Langi Langi mina kriterier för ett bra hotell. Något jag inte är ensam om att tycka. Många hotell här gapar tomma men på Langi Langi råder, om inte febril aktivitet åtminstone liv och rörelse.

Det är högvatten när jag kommer dit  så det turkosfärgade, klara vattnet som kallas Indiska Oceanen når ändå upp till trappstegen som leder ner från Langi Langi till stranden. Det går inte att motstå att slänga på mig badkläderna för en simtur tillsammans med solen som förvandlats till ett eldrött klot där den sänker sig ner i havet. I natt somnar jag till ljudet av de långa dyningarna utanför de vidöppna fönstren.

Vi planerar

När jag vaknar är det dödstyst. Havet har försvunnit. Det är fullmåne vilket innebär att skillnaderna mellan hög- & lågvatten är som allra störst. Det här är ett ypperligt tillfälle att ta dig en promenad ut på havsbotten och studera dess liv, se upp för sjöborrarna bara!

Efter frukost kommer Saleh och vi lägger upp planen för de närmaste dagarna. Främst är jag här för att kolla på de hotell vi nu erbjuder men vi är dessutom ständigt på jakt efter nya. Våra gäster på Kenzan bor för det mesta i Nungwi eller Jambiani, vid öns sydöstra kust. Så de närmaste dagarna kommer innehålla en dagsutflykt till Dar es Salam, en tur till Jambiani, ett besök på den kända restaurangen The Rock, besök på Baraka Natural Aquarium samt en ny snorkelutflykt till Tumbatu Island. Dagarna här kommer definitivt inte att bli långtråkiga.

Båttur till Dar es Salaam

Med biljetter inköpta beger vi oss tillbaka till Stone Town för att ta snabbfärjan till Dar es Salaam. På drygt 1,5 timme tar en av Azam Marines katamaraner oss till Dar. Du kan välja om du vill sitta inne med skön fåtölj och luftkonditionering eller ute på övre däck. På båten kan du även köpa dricka och snacks om så önskas.

Totalt kaos råder vid både ombord- och avstigning men det är bara att ta det lugnt så kommer man både på och av utan problem.

Dar es Salam är en storstad så här håller man i sina grejer och man har bara med sig det mest nödvändiga. 

Vi är här för att besöka en del av Salehs familj så vi blir mötta av hans bor som tar oss säkert igenom den starkt trafikerade staden. 

När vi kommer fram är det som om tiden har stått stilla i en siså där 50 år. Hela familjen bestående av 7 vuxna (olika generationer) och 5 barn lever tillsammans. På gården samlas familjen, höns & kycklingar och här lagas all mat. Dagen till ära bjuds på Pilau (ris och kött) som är det jag gillar allra bäst i det tanzaniska köket. Efter middagen som vi alla intar tillsammans skall det fotograferas och det tar aldrig slut för alla skall vara med i olika konstellationer så många bilder blir det. Salehs familj kan tyvärr dålig engelska så vi kan inte prata så mycket men för mig går det bra att bara insupa denna miljö. Besöket avslutas med ett besök på gatan där man sitter och pratar, tittar på livet och köper en kopp kaffe av en man  som går runt med en stor kaffepanna.

En resa till Zanzibar 2020

Tyvärr går tiden fort och vi måste åka tillbaka till hamnen. Jag får gästfritt med mig ett stort stycke tyg samt en massa kramar innan vi beger oss iväg.

Samma kaos på väg in till färjan men väl på plats kan vi njuta av den fina båtturen och det härliga vädret innan vi är tillbaka på Zanzibar.

Till Jambiani för hotellinspektioner och besök på The Rock

I dag åker vi ner till Jambiani för att kolla på befintligt och nya hotell.

Varför jag tycker om Jambiani är för att det är lugnare där nere och mera genuint på sitt sätt jämfört med Nungwi som är mer turistifierat.

Vi besöker först Spice Island Beach Resort, ett hotell vi använt ett bra tag och som jag besökt många gånger. Dagens besök handlar om att kolla upp att den nya ledningen levererar på samma nivå som tidigare och allt är till min belåtenhet.

Förmiddagen blir givande då de resterande hotellbesöken resulterade i två nya intressanta lokalägda hotell & ytterligare ett som kan vara intressant för oss. Nu får Saleh fortsätta kontakten med dessa så vi får priser och annan information vi behöver. Nästa steg är att komma tillbaka och provbo, ett måste för att vi ska veta om hotellen fungerar för våra gäster.

Efter den intensiva morgonen är det så dags för en sen lunch på välkända The Rock. En restaurang som ligger på en klippa omgärdat av hav. När vi kommer är det lågvatten och vi kan gå ut och upp på restaurangen. När det är högvatten krävs en båttur. Efter en fantastisk bit färsk tonfisk med goda tillbehör tar vi en promenad ut på sandbanken som kommer fram under lågvatten.

På väg tillbaka mot Nungwi stannar vi till i Stone Town för att träffa vår guide där, Juma, och höra hans synpunkter på vad vi kan göra för våra framtida resenärer.

Tumbatu Island

Nu börjar det närma sig slutet på min vistelse i mitt kära Afrika. Men en sak till måste jag hinna med och det är en tur ut till Tumbatu Island.

Från Langi Langi tar det ca 20 min med båt ut så det är en närmre utflykt för snorkling än att åka till den mera kända Mnemba atollen.  Så nu vill jag veta om det är ett bra alternativ att åka hit. På vägen ser vi delfiner en bit ut men tyvärr inte på nära håll. När vi har passerat runt udden stannar vi båten och hoppar i för att se på korallrevet och dess djurliv. Jag ser ganska många olika fiskar, inga jättemängder men tillräckligt för att jag i två omgångar ligger och snorklar ett bra tag. In mot land ser man en vacker sandstrand men skall man in dit bör det vara högvatten eller så måste man ha badskor då det finns mycket sjöborrar.

En resa till Zanzibar 2020

Just då är det lågvatten och jag har inga skor så vi skippar den biten. Jag är nöjd i alla fall för jag tycker att detta kan vara en fin halvdagsutflykt för att se mera av djurlivet under vatten. Att snorkla direkt från stranden ger inte speciellt mycket mera än sand att beskåda.

Mitt afrikaäventyr är slut för den här gången

I dag åker jag hem både på gott och ont. Jag skall lämna landet och min familj här som jag tycker så mycket om men samtidigt skall jag hem till min kära familj i Sverige. Nu skall jag ta med mig allt jag upplevt och vidareförmedla till alla som bara sitter och väntar på att få åka iväg. Det går jättebra att åka hit, på många sett bättre nu än tidigare och Tanzania behöver oss mera nu än någonsin! Mitt mål är att göra allt jag kan för att vi skall få tillbaka våra resenärer så att de kan få uppleva detta makalösa land och att våra duktiga guider på så sätt får tillbaka sitt levebröd igen.

Hemresan går jättebra och vi landar på Arlanda 40 min före utsatt tid. 

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: