Lake Natron

Lake Natron – rosa flamingos, uråldriga fotspår & giraffer

Inlägget är publicerat i kategori:

Det är fortfarande mörkt när jag slår upp ögonen. Sömndrucken, det har varit en vansinnigt varm natt, drar jag på mig kläderna och tar mig mot bilen som ska ta mig ner till Lake Natron. Vid grindarna håller en man på att vattna grödorna och vattnet från slangen glimmar som tusen diamanter när det träffas av dagens första ljus.


Några massajkvinnor väntar vid grindarna, de hoppas på skjuts ner till stranden av Lake Natron, för det är där varenda, enstaka, turist i området kommer befinna sig den här morgonen. Och alla morgnar. För anledningen att ta sig hit till Lake Natron är kanske allra främst att se alla de flamingos som flockas här i vattenbrynet.

Bara en kort sträcka på kartan men i mitten av ingenstans

Tittar du på en karta är det bara 12 mil mellan Karatu och Lake Natron men vägen är ett äventyr i sig. På dammig, krokig och stundtals även gropig väg tar du dig sakta fram och du får räkna med 3–4 timmars bilfärd. Från civilisation till, ja det känns som om du befinner dig på månen.

På väg mot Lake Natron

Ta en paus i Engaruka

Mitt emellan Karatu & Lake Natron hittar du Engaruka Ruins, en perfekt plats för en stunds paus. Det är en historisk plats, en del av Tanzanias kulturarv. Platsen var en gång en blomstrande by som var bebodd av en Bantu-talande etnisk grupp som kallas Iraqw. 
Det är svårt att exakt fastställa när Iraqw-folket levde i Engaruka, men historiker tror att de bodde där från 1400-talet fram till tidigt 1700-tal. 
Under denna tid utvecklade de ett avancerat bevattningssystem för att odla majs, hirs, bönor och grönsaker. Idag hittar du fortfarande rester av bevattningssystemet, de terrasserade odlingarna och ruiner efter hus.

Bilfärden går vidare till Lake Natron

Till slut når vi fram, i ett kargt landskap, hett och tort, ser vi Lake Natron. Det är en av de mest alkaliniska sjöarna i världen. Sjön är också en av de största sjöarna i Östafrika och täcker, när den är som störst – en yta på cirka 60 km². Så stor är den inte nu, det har det varit torka i princip två år så sjön är till stora delar uttorkad. Men glimmar likafullt som en hägring i fjärran. Omgivningarna är storslagna med både Mount Ol Doinyo Lengai och Great Rift Valley. Och sjön är som sagt, ett kärt tillhåll för den mindre flamingon

Medan solen går upp

Isaya (min guide från Crossroad Safaris), jag och vår massajguide sätter oss i bilen och kör den ganska korta sträckan ner till sjön. Vi befinner oss i massajland så alla aktiviteter du gör här måste ledsagas av en massaj från byn. Och medan solen går upp bakom The Great Rifts bergskam strosar vi sakta ner mot strandkanten och vattnet är prickigt av alla flamingos. Det är en fullkomligt magisk morgon. Lugnt, stilla och bedövande vacker.

En av den mindre flamingons mesta häckningsplatser

Lesser Flamingo är den minsta av de fem olika flamingoarterna och har en karakteristisk rosa nyans på fjäderdräkten. Dessa fåglar är beroende av de unika förhållandena vid Lake Natron för sin överlevnad. Sjöns höga alkalinivåer och höga temperaturer skapar en perfekt miljö för en speciell typ av cyanobakterier som flamingon äter. Detta ger flamingon sin karaktäristiska rosa färg på fjädrarna och gör Lake Natron till en av få platser i världen där dessa fåglar häckar.

Vi vinkar hejdå till flamingon

Det krasar under fötterna när vi stilla vandrar längs strandkanten. Saltet har bildat en tunn skorpa, likt is på en vattenpöl i november. Tillbaka mot bilen tar vi oss genom det savannliknande landskapet vid foten av Great Rift. Till sällskap har vi både zebror, antiloper och gnuer som följer oss nyfiket med blicken. Frukost hägrar nu på lodgen men på vägen tillbaka gör vi två kortare stopp.

The Engare Sero Footprints

Inte långt från Lake Natrons strand hittar du ca 120 fotspår som är bevarade på steniga ytor i närheten av sjön.

Fotspåren tros ha skapats för ungefär 120 000 år sedan av en grupp människor som gick längs stranden. Fotspåren bevarades i leran som sedan täcktes med aska från ett vulkanutbrott, vilket skyddade dem från erosion och bevarade dem fram till denna dag. Fotstegen är ovanligt stora, några av dem är upp till 1,2 meter långa och 35 cm breda, vilket indikerar att de gjordes av människor som var mellan 1,60 och 1,80 meter långa. En intressant plats att besöka om du är i området.

I en skog av akacior

Mellan lodgen och sjön åker du genom en ”skog” av paraplyakacior, detta otroligt vackra träd som skapar så mycket karaktär åt savannen i denna del av världen. Dessutom älskar girafferna akacior så här har då stor chans att möta denna sköna varelse medan den mumsar i sig av löven i trädens toppar. Och det är precis det vi gör. Vi möter giraffer som äter, vilar, strosar och springer!

Lake Natron – en annorlunda, storslagen plats

Det här är ingen plats du råkar passera men om du befinner dig på safari i Tanzania, i södra Serengeti, är det här ett ställe du kan välja att passera på din väg tillbaka till Arusha. Det är inte den snabbaste av vägar men du bjuds på storslagna vyer i en del av världen som inte många besöker. Eller så tar du dig, precis som jag, hit från Karatu – en knutpunkt för all safari i norra Tanzania. Så tacksam för at få ha upplevt detta!

Läs ännu mer om

Gillar du äventyrsresor? Kika då på våra resor till Sri Lanka.


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: