Kilwa Kisiwani, Gereza

Kilwa Kisiwani, ett av Tanzanias världsarv

Inlägget är publicerat i kategori:

På Tanzanias södra kust hittar du den lilla ön Kilwa Kisiwani. Redan år 800 e.Kr. var Kilwa en livlig stad full av aktivitet. Den fick sitt rykte och rikedom genom att handla med guld, elfenben, textilier, smycken, kryddor och slavar. I århundraden hade den utmärkelsen att vara känd som den mest kända handelsplatsen i hela Östafrika. Centrum för den då blomstrande swahilikulturen.

Swahilikulturen

Swahilikusten, som sträcker sig längs Afrikas östra kust från Somalia i norr till Moçambique i söder, är hem till en unik kultur. En kultur som uppstod av ett gemensamt språk utvecklades och av islams spridning i regionen. Swahilikulturen är en mångkulturell blandning av traditioner från afrikanska, arabiska och andra Indiska Oceanenfolk. Den blomstrade som mest under 12-1500 talet.
På 1300-talet besöktes Kilwa av en av dåtidens absolut största upptäcktsresande, Ibn Battouta, som uttryckte stor beundran för Kilwas skönhet. Han gick så långt som att kalla den en av världens vackraste städer.

När portugiserna sedan koloniserade regionen på 1500-talet dog Kilwas betydelse ut.

Kilwa – ett av Tanzanias världsarv

Idag är Kilwa Kisiwani ett av Tanzanias 7 världsarv. Resterna av den betydelsefulla staden finns idag utspridda över hela ön och allt är inte utgrävt ännu. Några av de mest framstående ruinerna är:

  • Den stora moskén, The Grand Mosque, är den äldsta kvarvarande moskén på den östafrikanska kusten och har med sina sexton kupolformade och välvda tak en unik arkitektur. Den centrala stora takkupolen var den största kupolen i Östafrika fram till 1800-talet.
  • Gereza – ett imponerande delvis kollapsat fort, är det som möter dig när du kommer med båten från fastlandet där fortet tronar längs strandkanten. Ursprungligen byggdes detta av portugiserna när de koloniserade ön på 1500-talet men det du ser idag uppfördes när omanierna tog över ön på 1800-talet.
  • Husuni Kubwa (beetyder ”Det stora huset”) en gång i tiden Sultanen av Kilwas palats på toppen av en klippa, och dess vidsträckta planlösning inkluderar en swimmingpool och nedsänkt samlingsplats.

Kilwa idag

De av tiden tämligen hårt åtgångna ruinerna bär trots allt på spår av storslagen arkitektur. Uppförda i korall- & kalksten sirligt utsmyckade med kinesiskt porslin (som du än idag kan se på vissa ställen) är det inte svårt att föreställa sig den stora skönhet staden en gång måste ha haft.

Lämningarna av Kilwa ligger utspridda i den by människor idag bor. Så här blandas dagligt liv med lämningar från förr vilket skapar en levande stämning till ruinerna. På väg till den stora moskén passerar du till exempel dagens koranskola, i skuggan under träden vid Husuni studerar eleverna flitigt och barnen leker på stigarna mellan sevärdheterna.

Kilwa är definitivt värt ett besök och kan med fördel kombineras med en safari i Nyerere National Park och ett besök på Fanove Island.

Så här besöker du Kilwa

Det enda sättet att besöka Kilwa Kisiwani är med en chartrad båt och en guide från Kilwa Islands Tour Guides Association. Priserna per person börjar på 40 USD, minskar med gruppstorleken. I detta pris ingår guideavgifter, transport och inträdesavgifter.

Läs mer om Kilwa Kisiwani hos UNESCO.

Bild: Cathinka Ingman


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: