Massaj för en dag

Inlägget är publicerat i kategori:

Det är min sista dag för denna gång i Tanzania. Resan har varit fylld av fascinerande platser som Nyerere National Park, Kilwa, Mto wa Mbu och Lake Natron. Ikväll väntar en flygning norrut. Även om resan är på väg att avslutas, finns det fortfarande ett spännande kapitel kvar, då jag idag kommer att få uppleva en dag hos massajfolket som en massaj.

I gryningstimmen

När solen stiger över horisonten bakom Kilimanjaro väcks jag av en försiktig knackning på dörren och en bricka med frukost placeras på soffan utanför min bungalow på Original Maasai Lodge. Stunden har kommit för mig att förvandla mig till en massaj för en dag. Efter att jag har njutit av den första koppen kaffe, träder en vacker massajkvinna fram med traditionella kläder som hon hjälper mig att bära. Det uppstår en del skratt när kläderna sätts på plats.

Genom snustorr savann

Följd av min massajguide vandrar jag genom den ödsliga och torra savannen. Trots att jag igår passerade en frodig odlingsdal några kilometer härifrån, är det nu enbart torka och ödemark. Vår vandring tar oss kanske en kvart eller mer innan vi når en liten boma. Här finner vi endast två hyddor, två fruar, en sovande hund mitt på den sandiga marken och några sprättande höns. Bakom en av hyddorna tittar ett litet barn fram.

Min dag som en massaj

Snart stiger en kvinna fram och presenterar sig själv. Vår kommunikation sker genom guiden, eftersom vi inte har något gemensamt språk. Kvinnan kommer att guida mig genom en dag i massajernas liv. Vår första aktivitet är med getterna. Geten innehar en stor betydelse i massajernas kultur, inte bara som en källa till mat, utan även som en symbol för välstånd. När det är viktiga tillfällen som bröllop och övergångsritualer offras ofta en get.
Min första uppgift är att mjölka en get. Kvinnan verkar inte särskilt imponerad av mina mjölkfärdigheter, och geten blänger misstänksamt på mig.

Inte som andra dagar

Förmiddagen fortsätter med vanliga dagliga sysslor, dock ovana för mig. Vi kokar te över en öppen eld, med en mängd socker som nästan överträffar vattnet. Samtidigt pratar vi och underhåller hyddans sprickor. Genom att blanda kobajs med vatten skapar vi en lera för att putsa hyddans väggar. Handen fungerar som ett effektivt verktyg för att applicera leran.
Sedan är det dags för lunch, ris med tomatsås. Männen, inklusive min guide, serveras först. Enligt massajernas sed äter kvinnor och män inte tillsammans, så kvinnorna väntar tålmodigt medan männen äter.

Med tacksamhet fyller jag min väska och kliver in i bilen. Nu är det dags för min sista transport mot flygplatsen, när mitt fantastiska äventyr i Tanzania nu är slut för denna gång.


Hejdå Tanzania – Till nästa gång!

HÄR HITTAR DU VÅRA


Etiketter:

Vår samarbetspartner:

Nyfiken på en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!

Relaterade inlägg: